Искате да гледате кози

Ако решите да вземете кози, знайте: това са свободолюбиви животни, които не могат да бъдат отглеждани без паша, без разходка.
Козите не издържат самотата.
Животно, оставено в плевнята или на пасище само, ще се втурне и крещи. По-добре е веднага да си купите две млади кози или коза с ярета.

По-често се отглеждат местни кози и техните кръстоски. Местните кози имат компактно тяло с добра козина от бял, сив или тъмнокафяв цвят. Те са издръжливи, могат да зимуват във всеки навес, защитени от течения, върху гъста суха постеля при температура от -15 градуса.

Как да храним козите
Козите са непретенциозни към храната, но пристрастяването им към храни  е  по-разнообразно от това на кравите и овцете. Те ядат коприва, горчиви билки, бодливи растения, дървесни фуражи. Освен това, на единица тегло те консумират два пъти повече сухо вещество с фураж, отколкото кравите и овцете. За сравнение козите се хранят по-бързо и по-често и с необичайно подвижните си устни избират най-хранителните билки и издънки.
Козите имат изключително интензивно храносмилане и дълъг период на дъвчене, почти 10 часа на ден. Козите пасат на ден в продължение на 6-7 часа. Интензивното ядене на зеленчуци при тях се случва след изпаряване на росата. През есента и пролетта е достатъчно да пасете козите 3-4 часа веднъж на ден и, разбира се, да ги храните.

За да увеличите добива на мляко в пасищния период, е добре да ги подхранвате със сушени билки. В леко изсъхнала трева се образуват вещества, които стимулират апетита им.
Зимният период основната храна за козите е висококачествена детелина или ливадно сено, окосена в началото на цъфтежа след 7 часа вечер или сутрин до 9 часа, когато тревата е най-питателна и се изсушава в рамките на 1-2 дни.
Важна роля при храненето им се отдава сено на клонки от върба, трепетлика, бреза, топола, елша, малина. През зимата това е най-доброто лакомство за козите. С голям апетит ядат клони от смърч и бор, гризат на трепетлика и върба. Храната с клони е богата на калций, фосфор и много микроелементи, необходими за организма на животните.
Клонките се събират от юни до август. Преди да ги закачат да изсъхнат на тавана, клонките се държат на слънце за половин ден, за да се образува витамин D. Щом изсъхнат, те се прибират на сухо място, поръсени със сено. В този случай те запазват всички качества, присъщи на свежите клони.
През лятото козите не се хранят нито с овес, нито с комбиниран фураж.

Храненето на козите по време на бременност.
През първите три месеца от бременността се залага бъдещото производство на мляко на козата. В коремната кухина се натрупва мазнина, с която животното ще прекара през първите месеци след агненето. Козите се нуждаят от разнообразно и висококалорично хранене по това време. На козите се дават 1 кг кореноплоди (моркови, цвекло, артишок) на глава на ден и 1 кг овес. Можете да ги поите със подсолена вода със стайна температура, от сеното давате много.
В последния месец преди агненето кореноплодите се изключват от диетата на козите, дажбата на овеса се увеличава на 1,5 кг и се добавят клонки. Две седмици след оагването, кореноплодите могат да се дават отново, като постепенно се увеличава количеството им. Всички сурови фуражи са по-здравословни от преработените.
С една дума, винаги е необходимо козите да се хранят добре и разнообразно. Тогава ще имате и добро, и здраво потомство.
За да може козата да дава мляко в продължение на много години, тя трябва ежегодно да ражда потомство.

Как да храним новородени ярета
Новородените малки се нуждаят от коластра. Ако са се родили слаби, можете да ги хранете от спринцовка без игла (грам 30 коластра ).
Развитието и производството на мляко на козите до голяма степен зависи от качеството на храненето им през първите месеци от живота. Затова през първия месец след раждането им се дава много пълномаслено мляко, а от втория месец започват да ядат сено и сухи храни, пият мляко, разредено с вряла вода (1: 1).
От смесени фуражи направете каша. Ако искате да оставите ярето в стадото, трябва да го хранете с пълномаслено мляко поне 2 месеца.
Най-добрите яренца са родените през март-април. За да получите потомство по това време, е необходимо да “покриете” козите през октомври-ноември.
Коза е умно и добре контролирано животно. От малки трябва да се възпитава в строгост и обич.
Можете да оставите млади кози от добри майки с хубав вкус на мляко и високо съдържание на мазнини.

Как да определим възрастта на коза
Когато купувате коза, възрастта на животното може да се определи само от зъбите, т.е. от наличието и структурата на резците.
До навършване на една година всички те са млечни, сякаш заострени. С възрастта до една година и половина, първата средна двойка резци се променя на постоянни широки и силни зъби. По това време козите губят апетита си, отслабват, защото зъбите се клатят, кървят и не позволяват да се яде обичайната трева и храсти, и трябва да се поддържат с по-висококалорични храни,  с повече концентрати.

Полезни свойства на козето мляко
За разлика от кравето, козето мляко има алкална реакция, поради което успешно се използва при висока киселинност на стомашния сок, при стомашни язви. Добър терапевтичен ефект от употребата на козе мляко се отбелязва при екзема, бронхиална астма, колит, сенна хрема, безсъние и алергии към краве мляко.
Смята се, че козето мляко има по-лош вкус от кравето мляко, но това далеч не е така. Всичко зависи от храната. Ако захранването е пълноценно, и млякото ще бъде отлично. Козето месо е диетично. Той е по-вкусно от агнешкото, а козета мазнина се смята за първото лекарство за продължителна кашлица и стара настинка.
Тънките и издръжливи кожи се използват за модерни обувки. Човек използва козе мляко от незапомнени времена. То се усвоява по-добре от кравето, витамин А съдържа два пъти повече, 50% повече витамини.

2 КОМЕНТАРИ

  1. Хубави животни но са дяволи не гледат в земята като пасат а гледат само да обелят някое дравче

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук