Време за стрижба е

Идва най-неприятното време от развъждането на овцете. Може би, като работа е по лесно от доенето, но като цяло, овцевъдите биха се чувствали по добре, ако нямаше стрижба. За съжаление, химическата стрижба, която се експериментираше преди петдесет години не можа да се наложи.

Времето за стрижба, обаче дойде и косите на овцевъдите  настръхват.
На първо място – цената.
Овцевъдите не знаят каква ще бъде. Знаят обаче, че парите за вълната, които ще получат, няма да покрие разходите. Започва се с мургавите стригачи, исканията, на които се увеличават на всеки час. Хората вече искат към офертата приличен хотел и пълен инклузив по отношение на храненето. Плащане веднага или предварително.

Следва съхранението.
Оферта от купувача, при най-добре стечение на обстоятелствата, и продаване на вълната. И накрая, 
на тези, които не могат да  я продадат и им остане, търсят подходящо място за изхвърляне и маскиране на деянието. С горенето се приключи, защото пожарникарите наказват яко.

След тези горчиви истини, нормално е да се кажат и няколко думи за самата стрижба.

 Овцете от  различните направления на производството се стрижат в определено време.

Овце с равномерна вълна се стрижат веднъж годишно – през пролетта, със смесена вълна – два пъти: през пролетта и есента.
В Русия, където се отглеждат най-много овце от Романовската порода, се стрижат 3 пъти годишно (през март, юни, октомври).

Агнетата със смесена вълна, се стрижат за първи път на 5-6-месечна възраст (обикновено през лятото – през юли-август).

Агнетата с еднаква тънка и полу-тънка вълна могат да бъдат остригани в края на лятото, когато дължината на вълната им е над 4 см. Трябва да се има предвид, че времето за стригане се определя, в зависимост от метеорологичните условия, състоянието на животните и самата вълна.

За всички географски райони, основното условие за започване на стрижбата  е установяването на стабилно топло време. Много често, при студено време, остриганите овце настиват, така че, им е необходимо поне 2-3 седмици след стрижбата времето да е хубаво и без големи амплитуди в градусите.

От друга страна, също е невъзможно да се забави стрижбата, защото при горещо време неостриганите животни губят апетит, губят тегло и намаляват производството на мляко. В допълнение, вълната е силно замърсена. По това време, растенията на пасището вече са изсъхнали и с контакт с вълната голяма част от тях и семената им се впиват в нея.
Закъснялото стригане на едри овце може да доведе до загуба  до 50% от вълната.

През пролетта е необходимо да се стрижат овце от всички породи. Практически във всички зони на страната овцете се стрижат през май-юни.

 За втори път, овце с нееднородна  вълна, най-често се стрижат през август-септември с очакването, че преди настъпването на студеното време те ще имат вече достатъчно вълна на гърба си.
Само за информация, да ви кажем, че по статистически данни в световен мащаб, всяка година умират от студ един милион овце.

Овцете не се хранят 24 часа преди стригане и не се поят в продължение на 12 часа, тъй като овцете с пълен стомах не понасят добре стригането.

В допълнение, вълната може да бъде замърсена с урината и/или изпражненията при стригане. Трябва също да се има предвид, че влажната вълна бързо се влошава, така че, ако овцете преди стригането са намокрени, трябва да се оставят да изсъхнат.

Овцевъд & Козевъд

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук