Д-р Янко Митев и неговата ферма от млечни овце – Лакон

Няма животновъд да не познава д-р Янко Митев от Ямбол.
Като млад специалист работи  в АПК-Болярово, като ветеринарен лекар. Колкото и да е чудно на някой, именно в АПК се „каляваха“ младите специалисти.

Набрал достатъчно практически опит, д-р Митев работи известно време в лаборатория която обслужва ветеринарията в областта. Нови знания. Следва ново начало, които му помагат да сложи началото на  една от най-дейните фирми  за снабдяване фермерите с лекарства, фуражи, аксесоари и още куп неща в страната.

Тук трябва да добавим голямото му хоби – гълъбите, конете и кучетата. Колекцията му е висока “топка”.

Не случайно на предпоследно място оставихме овцевъдството. Двадесет годишна е историята на неговото стадо. Смятат го за един от големите овцевъди. Ами той наистина е от “големите” овцевъди и то не в този смисъл, който влагат много наши фермери.

Резултатите го правят голям.

Средна млечност около 350 литра от овца – мляко влязло в гюмовете.
Голяма плодовитост от месодайните овце – над 130% опазени агнета.

И най- важното – голямо производство на разплоден материал.

Всъщност това е и голямата задача на стадата под селекционен контрол – да произвеждат разплодни животни за останалите стада от репродуктивната част.
Това обаче на повечето места не се случва. Производството ни на разплодни животни е едва 50 000 броя при необходимост на 200 000 хиляди за да запазим броят на отглежданите в момента овце и реализираме бърз генетичен прогрес. А растежа как ще стане, с внос от по 400 евро бройката, стига да имате парите.

Много пъти сме се чудели за масивните проверки, които се правят по отношение на селекцията. Ами то е необходимо проверяващите да видят само ремонтните животни и да си напишат протоколите.

Най-голямо внимание д-р Митев обръща на разплодните животни. Неколкократно всяко агне, преди отбиване, минава през ръцете му ,за да попадне в ремонтната група. И най-малкия дефект – означава брак.

Следва отглеждането на агнетата. Никакви компромиси с храненето. Така че не случайно  вече има заявки за разплодни агнета, които още не са и в коремите на майките си. Тук се добавя и качеството на бащите – може да се каже най-добрата селекция от Лакона. Всяка година докторът купува по няколко коча от Франция, с които вдига нивото на стадото и съответно не допуска и имбридинга.

Как се управлява едно стадо овце за мляко. Сигурно много от нас като прочетат това или ще се усмихнат, или ще кажат – този е луд.

Управлението на стадото се определя от самото име на овцете – овце за производство на мляко. Става дума за целогодишно производство на мляко и то в количество за което мандражиите  се редят на опашка да го купят. Стадото се разделя на три групи, като целта е в годината да има три агнилни сезона и съответно непрекъснато доене.

Стадото от Мутон Шароле, докторът оагня три пъти за две години. В противен случаи сметките не излизат.
Заплождането на млечните овце става, чрез синхронизиране на еструса при овцете. Всеки ден в цикъл влиза група и овцете се заплождат естествено, като се записват стриктно кочовете, които са покрили съответната овца. След като всички овце минат под кочовете, в стадото се пускат кочове от друга порода – в случая Мутон Шароле за да се знае, че тези кръстоски трябва да бъдат продадени за месо, а не оставени за разплод.

Следва агненето.
Обикновено плодовитостта на Лакона е много висока и много пъти стига до 160-180%, но за съжаление опазените агнета не са повече она 130 от 100 овце и това се дължи на непрофесионализма на овчарите – гледачите. След раждането агнетата поемат първата коластра и веднага се настаняват в „родилното“ отделение. Там, всяко агне получава коластра издоена от майката първите три дни. Всяко агне си има шише със съответните обозначения за да не стане грешка. След третият ден, на агнетата се дава сборна коластра. Следва „обучението“ да могат агнетата да поемат мляко от поилките. Когато  гледачът се увери, че агнето се справя с това, то се премества в общата група. Тук продължава изхранването със сухо мляко в продължение на 45 дни. Разбира се, че млякото се подава от машината „майка“, която най-напред подготвя млякото за приемане от агнето – температура, хомогенизиране – и след това отчита разходът, за да може овчаря да следи агнетата изпълняват ли диетата.

От тук нататък всичко е ясно – следва отбор на агнетата, оформят се групите – за ремонт на стадото, за продажба и за кланица.

Оагнените овце майки веднага влизат в доилната зала и доенето продължава осем месеца. Храненето е 1 кг концентриран фураж плюс 100-200 грама по време на доенето. Доенето се извършва в доилна система 2х24.

Как се управлява фермата ще засегнем в следващия материал.

Овцевъд и Козевъд

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук