Среща с турски фермери

Събора на овцевъдите привлича, като магнит животновъди от много страни. Ръководството на кооператива ЮНДЕР от Текирда – (за този кооператив разказахме в следните две публикации:

 1 част: Кооперативът на Текирдаг – Турция
 2 част: Кооперативът на Текирдаг – Турция

също решиха да посетят 10 юбилейно изложение на нашите овцевъди. Преди това, обаче гостите посетиха една от водещите наши овцеферми, съчетала много сполучливо, както производството на мляко, така и на месо.

Става дума за овцефермата на д-р Янко Митев, известен на всички животновъди в страната, не само като отличен мениджър на стадото, а и като имащ една от най-богатите колекции на гълъби и кучета.

Турската делегация се водеше от Председателя на кооператива  г-н Имадат Гюнгюр – фермер, занимаващ се с растениевъдство и животновъдство.

 С него бяха и Али Хакан – изпълнителен директор и Сюлейман Безирган – мениджър на кооперацията.

Председателят г-н Имадат Гюнгюр е един от основателите ú, преди много години и сега отговаря за успеха на фермери и забележете, обработващи над един милион и половина декара земя. Директорът и мениджера са млади мъже, завършили съответните институти и сега успешно поемат „палката“ от основателите, които излизат в заслужена пенсия.

Попитахме г-н Гюнгюр, каква е целта на посещението на това изложение. Той ни отговори така:
– По отношение на растениевъдството смятам, че сме си подредили работата. Успяхме да уедрим земята, използваме съвременна техника, получаваме субсидия само ако използваме сертифицирн посадъчен материал и още много други придобивки за фермерите. Чувстваме обаче, че хранителната криза идва и затова имаме програма да доразвиваме животновъдство. Най-напред си представяхме, че това може да стане по старите методи. Разбрахме, че това е минало и затова идваме да разберем и видим, кои са най-подходящите млечни породи овце за отглеждане в нашия край, какъв е фуражния баланс, и най-важното – управлението на стадото, за да имаме целогодишно овче мляко.
Всичко това видяхме във фермата на д-р Митев и му благодарим за съветите, които ни даде.

Сега ще се запознаем и на изложението с това, което е представено там и като се върнем в Турция, младите момчета ще подготвят доклад, които ще бъде обсъден с фермерите.
Засега едно е сигурно ще правим овцеферма за производство на мляко. У нас в момента млякото е на добра цена. За кг сурово краве мляко фермерът получава по 50 цента плюс 7 цента бонус. При овчото е също – има 7 цента бонус, но вече цената е 90 цента.

На нашия въпрос – как е видял нашето земеделие през прозореца на колата – Председателят отговори:
– Много пъти съм идвал в България и съм запознат с обстановката. Виждам, че до момента посевите ви са в отлично състояние, дано да капне някоя капка тих дъжд. Виждам как житата вървят нагоре и ще напълнят класовете.
За съжаление никъде по пътя не видяхме животни, може би сте ги вкарали в оборите или са изнесени по пасищата. За сметка на това сега отиваме в Арбанаси и там разбрах ще има много овце, от различни породи, така че, има какво да гледаме. Благодаря още веднъж на д-р Янко Митев и г-н Михайлов за това което ни разказаха за животновъдството у вас“

За вас написа Тоня Мишева

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук