2 част/ Най-големия овцевъд в Европа

На 1 септември, когато овцете слязат от планината в кошарите, в продължение на три седмици  всяка овца минава през ръцете на бизнесмена.

„Проверявам зъбите им, преглеждам вимето, отделям тези, които не ми харесват. След това бракуваните овце, останалите агнета и шилета качваме на камионите и заминават за кланицата“ казва Андреша.

Колкото и странно да изглежда, най-големият овчар в Европа купува овче сирене от други стопанства. Той не дои овцете си до есента, докато не отбие агнетата.

„Не си струва, защото агнето има добра цена. По-добре да ги угоя и да ги продам. Доставям само веднъж годишно за  Турция, Италия и Йордания. Не правя бизнес с вълна. Миналата година я изпратих в Турция. Дадоха ми милостиня.“ – 2,40 леи за килограм.”

Неговите кочове обикалят цялата страна. „Имам добри кочове за разплод. Никой не продава на пазара преди мен. Радвам се, че не работя напразно. След 11 години резултатите са видими. Имам най-голямата развъдна овцеферма в Европа“ , хвали се румънеца.

Андреша се гордее, че е станал овцевъд. Той е президент на Асоциацията на овцевъдите “Дачия” и вицепрезидент на Федерацията на овцевъдите “Романовски”. През годините се е срещал с 9 министри на земеделието, еврокомисари и представители на  комисиите на парламента за договаряне на политиките в областта на животновъдството.

Думитру Андреша е над 40 години. Роден е  на 30 юли. „Горд съм, като всички лъвове“, казва  той. Женен е за втори път и говори с умиление за всичките си деца – три момичета, които дори не искат да чуят за овцете. Вижда ги ежеседмично. Хвали ги, че са “бръсначи” на компютъра, а той дори не знае как да го запали.

„Ще ми отнеме час, за да се науча, но не искам да се притеснявам.  В интернет съм да видя как се продават овцете  и земятя. Ако отделям повече време на компютъра  не бих спал и тези четири часа на нощ.“ 

Най-голямата дъщеря е студентка по медицина. Той подарява BMW X3 и апартамент в Тимишоара, но я държи под контрол, доколкото може. „Когато и давам пари, винаги  напомням, че това са трудно спечелени пари. Не ги пилей на вятъра. Каквото и да казват другите, не е благословия да си дете на бизнесмен. Това е по-скоро тежест. Но имаш детето, докато го отглеждаш“ , убеден е Андреша.

Рецептата за успех

„Ако искаш да правиш пари от овце, не е нужно да обичаш да се глезиш “, казва бизнесменът, който не може да спи повече от четири часа на нощ. Сънят обаче е загуба на време за него, допълва мъжът, който разкрива и рецептата за успешен бизнес: „Просто е. Правете каквото знаете и го правете както трябва. Това е тайната. Ако не знаете как да го направите, губите времето си, губите парите си. Други в района опитаха. Мислеха си: щом го направи Андреша, правим го и ние. Но не успяха, защото не знаеха нищо за отглеждането на животни.”

Ако го попитате за  богатството, той свива рамене. “Не знам точно. Сигурно съм събрал нещо, че не пуша, не пия кафе, не обичам алкохол и не си губя времето с приятели. Всъщност дори нямам много. Само няколко – познавам ги от детството. Бизнесмените нямат приятели “, казва той, усмихвайки се. Той основно разказва какво е направил досега с парите, които е спечелил от овчарството – къщи за първите две момичета и майка им, две други къщи за него и за родителите му. Има и апартамент от 90 кв.м  и около четири високопроходими автомобила, с които обикаля планините след стадата.

„Обичам овцете си повече от мен “, казва Думитру Андреша, доволен, че всичко, което е научил от своите баба и дядо, овцевъди, му е помогнало в бизнеса. Той е най-младият от четиримата братя и единственият, който се е занимава с овчарски бизнес.  Източник: nineoclock

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук