Нашите фермери „превзеха“ Брюксел и ЕП

За първи път такава голяма група български фермери посещава ЕП и се срещна с председателя на Комисията по земеделие към ЕП – Норберт Линс.

Двата часа разговори сякаш се оказаха недостатъчни и затова извън програмата срещите на нашите представители с други членове на комисията продължават и днес.

Първите впечатления са, че всичко сякаш се случва много бавно. Фермерите са свикнали, като кажат нещо, веднага да започнат действия. Сега те се сблъскаха с „етикета“ на дипломацията, казваш едно, имаш предвид второ и правиш трето.  Езика на дипломацията е доста труден, не всеки може да го чете, още по-малко да го говори и разбира, и нашите постъпиха съвсем правилно – директно „атакуваха“ много от слабостите, които фермерите виждат в управлението на Европейското земеделие.

На първо място, изравняване субсидиите за държавите членки, отсрочване на Зелената сделка, отпадане данъчното облагане на субсидиите, тежкото икономическо положение на фермите у нас и още много други въпроси със съществуването на фермите.

От отговорите на европейците се разбра, че много от поставените въпроси не са стигнали до ЕК. Незнайно защо не са поставени досега от нашите официални емисари в ЕС.

Отново някой не си е свършил работата.

Все повече назрява необходимостта от реализиране предложението на НСГБ – във всяка административна служба, обслужваща животновъдството, да има представител на фермерите по време провеждането на Управителните им съвети, без право на глас, само като слушател. Защото в момента сякаш се води „война“ между фермери и администрация, което се отразява най-вече върху производството, което съвсем скоро ще го търсим.

Накрая на срещата, нашите фермерите не се уплашиха от “белите якички” и заявиха, че ще предприемат действия по отношение изравняване статута на фермерите в ЕС.

И най-важното, нашите фермери показаха голяма борбеност за съществуване и всичко може да разберете само в две изречения казани от Бойко Синапов:

Продължаваме да пропускаме много опции, с които да оцелеем и да се борим с кризата, но има начин това да се поправи. Ще се борим да оцелеем.

Овцевъд и Козевъд

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук