Енгадинска овца

Овцете Енгадин се отличават с висока плодовитост и по този начин компенсират по-ниската си способност за по-бързия растеж на агнетата. Освен това, тази местна  порода се отличава с добра устойчивост и доверчив характер.

Още през късното Средновековие италианските овчари са донесли в Източните Алпи на Швейцария овце, подобни на днешните Бергамски овце. Там те се смесват с местни животни и се стига до днешните енгадински овце.  Овцете в Енгадин са описани, като големи животни със смесена вълна, с овнешки носове и наклонени уши. Животните  се движат забележително умело и сигурно в планински терени. Въпреки своите предимства, тези овце, които са били вкоренени в региона от векове, през последните години се „изтласкват“ от Бялата алпийска овца.  Вследствие на това, броят им намалява, но благодарение на програми за опазване на стари породи. броят им се възстановява отчасти.

Безрогите Енгадински овце са лесни за разпознаване: имат типичните наклонени уши, ясно изразен нос на овни и са сравнително големи.
Днес лисиче-кафявият цвят е най-разпространен, но тук-там се срещат и черни животни. Копитата  им са изключително издръжливи, болести  на копитата са практически непознати за животновъдите. Плодовитостта на Енгадинската овца е легендарно, една овца може лесно да роди до 3 агнета годишно. Това се облагодетелства не само от честите многократни раждания, но и от несезонността на разгонване на животните и факта, че времето между две раждания е много кратко – само 7-8 месеца. Животните са описани от стопаните им като доверчиви и лесни за грижи, с внимателен и дружелюбен характер.

И хоби, и професионални овце
Енгадинските овце показват респектираща млечност при екстензивни условия, което се отразява в безпроблемното отглеждане на агнетата при  многократните раждания. През последните години, овцете почти не се доят, а се използват за производство на месо. Месото  е със сравнително ниско съдържание на мазнини и фино зърнесто, което го прави популярен деликатес.

 Благодарение на тяхната здравословна природа, грижата за Енгадинските овце не отнема особено време и си заслужава както за хоби, така и за професионалните овцевъди. Тяхната здравина и пестеливост също правят овцата надеждни партньори за паша на обширни или труднодостъпни терени при опазване на ландшафта.

продукция

  • месо
  • Вълна

развъдни цели

  • устойчивост, дълъг експлоатационен живот
  • плодовитост
  • Добри качества за отглеждане и производство на мляко
  • Средна способност за угояване
  • Средна до груба вълна
Височина при холката
овце майки 65-75 см
кочове 75-83 см.
Тегло
овце майки 60-85 кг
кочове 80-125 кг

Източник: Engadin (SEZ)

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук