България / Преработено сурово мляко – януари 2022 г

През месец януари тази година е преработено в нашите млекопреработвателни предприятия общо – краве, биволско, овче и козе мляко 51 416 т. Поради малкият внос на сурово мляко, дължащо се на намаляване производството му в Европа, в сравнение с миналата година и увеличените цени, както на млякото, така и на транспортните разходи, може да се приеме, че посочените количества за преработено краве мляко е само наше производство.

В мандрите е влязло 50 437 т краве мляко и 979 т биволско и овче мляко. Независимо, че сме още в края на зимата, определено се изостава с производството на овче мляко, което още веднъж показва, че нямаме истинско млечно овцевъдство. Цената също я няма окончателно, само подхвърляния от рода 1.70 до 2 лева. Това е много несериозно.

Изненадата идва при кравето мляко, където напук на всички приказки за ликвидация на говедовъдни ферми и недостиг на фуражи поради високите им цени има преработени с 3896 т мляко в повече от месец декември. В сравнение обаче с януари 2021 г имаме по-малко с 1511 т влязло мляко в мандрите. Все пак трябва да се има в предвид, че от години нашите фермери управляват отелванията да стават в началото на годината.

При овчето и биволското мляко е произведено с 50 т в повече от 2021 г.

Производството на основните продукти от мляко – масло, кисело мляко, сметана е на миналогодишно ниво. Има осезателно намаление при производството на пресни пакетирани млека с 1841 т и намаление на произведеното сирене с 494 т. Производството на имитиращи сирена продължава да върви надолу през последните месеци.

Нещо като изводи:

 • няма никаква яснота по отношение доставките на овчето мляко.
 • доставките на краве мляко също ще намалеят, продиктувано от високите цени на фуражите и нарушаване нивото – качествено и количествено на дажбите.
 • Причините за намаленото производството на сирене със 7.6% през януари и намалението на пакетираните пресни млека. Да не стане така, че чуждите производители да изместят нашите от пазара.
 • Loader Loading...
  EAD Logo Taking too long?
  Reload Reload document
  | Open Open in new tab

1 КОМЕНТАР

 1. Не прекалявайте с изводите, че нямаме истинско млечно овцевъдство. Българските овцевъди мога да произвеждат овче мляко, на трябва да има необходимите пазарни условия и предпоставки за това. Не е достатъчно само да се вдигне цената. Необходими са дългосрочни перспективи в цената и търсенето на овче мляко. Не е задължително да се отглеждат специализирани породи за мляко. Може и от много местни български породи овце с комбинирана насока на използване – месо и мляко. Освен това, много овцевъди вече се насочват към преработка на овчето мляко на място във фермата и реализирането на т.нар. фермерски продукти – сирене, кисело мляко, катък и др. Не смятайте само това което е предадено на млекопреработвателните предприятия!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук