Вечният въпрос – сурово или пастьоризирано мляко

Много производители на мляко, а и други хора обичат да пият сурово мляко, както се казва направо от гюмчето.
Спорът между тези, които пият млякото от гюма и тези които го варят е вечен и продължава с години.

Някъде този спор е решен от закона. В Канада например е наказуемо дори, ако продаваш или даваш сурово мляко директно от фермата.

Фермер: Доя животни в продължение на много години и знам, че всеки млекопроизводител, гарантира, че прилага най-високите стандарти на управление и на хигиената при доенето.

Но това все още не спира списъкът със замърсители. Достатъчно е дори  само ръката да влезе във ваната за мляко. Само болестите против които ваксинираме са над десет.. Междувременно туберкулозата (ТБ) все още е проблем и вероятността малко мръсотия да попадне в млякото е голяма..

Някои хора твърдо вярват, че пиенето на мляко направо от животното е една от най-здравословните практики, които могат да се следват.

Но си задаваме следния въпрос: Защо всяко правителство в света настоява млякото да бъде пастьоризирано, преди да може да се продава в търговските обекти?

В тази връзка, преди няколко години има проучване, което  да установи броят на млекопроизводителите – и членовете на семейството – които пият сурово мляко от собственото си стадо.

Резултата  потвърди, че значителен брой фермерски семейства действително спазват тази практика. Повечето цитират факта, че такъв подход спестява от седмичните сметки за хранителни стоки. Това е напълно фалшива икономика.

По  здравословни причини, за предпочитане е млякото да идва в бутилка с напълно пастьоризирано съдържание.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук