От серията “Сканираме фермите”: “Голяма” ферма – не е лоша дума

Следващият фермер, който реши да „сканира” фермата си, след нашият материал

Преди срещата в Министерството на земеделието храните и горите

Преди срещата в Министерството на земеделието храните и горите

Човекът е „голям фермер” според последните определение за фермите, и само искаме да допълним, че това е предложение от страна на екипа на г-н Явор Гечев и все още не е прието официално.

Какво ни каза „големият” фермер.

 – “Прочетох много внимателно изказването на г-н Михайлов във въпросната статия. Разбрах подтекста относно сканирането – “казвам ти дъще сещай се снахо”, разбрах какво трябва да се прави и като македонския колега седнах във фермата и сканирах.

То се оказа, че във фермата няма какво да се сканира. Там всичко ми е подредено. Хранене, разходка, доене и пак същото. По 700-800 литра мляко всеки ден във ваната целогодишно и накрая 220-250 т мляко годишно.

Сканираме фермите: Фермерка – “Най ми е тежко като дойдат изкупвачите”

Сканираме фермите: Фермерка – “Най ми е тежко като дойдат изкупвачите”

Като направих простата сметка разбрах, че 1% от млякото на страната излиза от моята ферма.

Продължих сканирането на икономиката на фермата и се оказа, че тази година ще работя на 200 000 лева загуба.
Сметката е много проста.
В момента храня смеска, която е по-скъпа от миналогодишната с над 20 стотинки. Храня на ден по 1-1.5 кг смеска на овца и 2 кг люцерна. Само от разлика в цената съм вътре със 150 000 лева и към това, като се прибавят увеличените разходи на всички консумативи и заплати, прибавя още 50 000 лева стигаме до 200 000 лева загуба. Може цената на млякото тази година да е малко по-висока от миналогишната, с десетина стотинки, но това няма да компенсира голямата ми загуба от 200 000 лева.

Освен доброто хранене, защото една овца не консумира ли дневно по 1-1.5 кг смеска, не може да даде 2 литра мляко.
Поддържам и пасища близо до фермата, за да излизат овцете на въздух. Значи спазвам хуманните изисквания. Кандидатствах за първа година и сега, ако не ми мине котка път, ще взема за първи път субсидия в това отношение.
Агненето е турово, което означава разходи за синхронизиране, разгонване и изкуствено осеменяване. Всяко едно агне се регистрира и има история.

Всеки килограм продукция, който излезе от фермата се регистрира и съответно се плаща данък. Приел съм на Великден да давам по едно агне на овчарите. За всяко едно от тези агнета плащам и съответния данък.

Търговците са второто зло. Преди интимничеха с нас „големите”, даваха по-високи цени и вземаха едновременно голям брой агнета. Сега гледат да оберат агнетата от по-малките стопанства най-напред.
За нас казват: – Тези няма къде да ходят, ще ни чакат. Писна ми и от дребните им номера. Казват, че ще дойдат в 9 часа, а идва в 3 часа следобед. Ето и днес. Имах уговорка да продам 60 агнета. В уговорения ден не идва. Идва на следващия ден. Товарим агнетата и почва пазарлъка за един лев надолу. Разбира се отказах. Тогава почва да ме върти да му ги дам без фактура или без ДДС.

Дано не си навлека омразата на колегите след като прочетат какво съм казал. Но ми писна вече в определението „голям” да се излива злобата на фермерите, които отглеждат по-малък брой животни, а не съм отказал на никой да дам съвет или помогна практически.

Ето защо не ми пишете името, може и да се изтърва нещо за администрацията. Сега ми правят по три-четири проверки годишно, не искам да станат повече.  Аз не съм случаен фермер. В животновъдството съм откакто се помня. Може да се каже, че от 2002 г  поставих основите на собствена ферма. През споменатата година купих първите си 30 овце от Франция – порода Мутон Шароле. От тогава до сега техният брой е вече над 500 овце-майки. Всички качествени женски и мъжки агнета се продават за разплод и са основата на много от стадата в България. Всички агнета, които се продават за разплод задължително имат достоверен произход и съответните измервания за периода.

Преди няколко години купих 120 бр овце от Франция – порода Лакон. Разбира се и няколко елитни коча. Днес вече във фермата се отглеждат над 1000 бр чистопородни овце-майки от тази порода. Всяка година се продават голям  брой разплодни животни, както и при Мутон Шаролето е даден старт на много чистопородни стада Лакон в страната.

Какво повече от това трябва да направи фермерът за да може в обвързаната подкрепа да получи субсидия за всичките си животни, не само за първите 200 бр. Ами аз без да звучи хвалебствено правя породна революция в страната и получавам за останалите животни 30% по-малко. Някой ще каже, ами нали си взел парите за разплодните животни. Ами който иска да дойде да произвежда разплодни животни. Маркиране, млечни контроли, проби за произход, изкуствено осеменяване, записи. И в крайна сметка за 1500 овце с по 30% по-малко.

Към гените трябва да прибавим и продуктивността. Дали за 35 или 70 кг трябва да се дава помощ, не искам да коментирам. Според мен, както е в много страни – на кг продадена продукция – с фактура. Това е. Платени данъци и всичко на масата. Писна ми да ми се смеят колеги, че всичко се заприхождава при мен и продава с изискуемите документи. Ако продължава обаче това безхаберие, аз също се приготвям да влизам в сивия сектор и ще го направя, защото тези 200 000 лева няма откъде да дойдат.

Сега вече имам снимка на фермата. Всичко ми е ясно. Без помощ, няма да минем. Зависи обаче кога ще ни бъде дадена, за какво ще ни бъде дадена. На кой ще бъде дадена.
Ще има ли отново разлика между големи и малки. Ами аз давам заплата на 15 човека. Молят се за работа още, защото на село няма. Ако продам овцете, откъде ще им идват приходите.
Скоро четох, един колега плаши, че щял да си продаде овцете. Имал 105 овце и давал годишно на гледача 15 000 лева и за него не оставали. Такъв ли трябва да бъде лика на малкия фермер. Вие ще кажете.
За мен всички овце се хранят и искат хуманно отношение. Ето защо, трябва всеки да получава според заслугите си. Имаш овца – пиеш мляко.

Името на фермера се пази в редакцията.

Овцевъд & Козевъд

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук