Сканираме фермите: Фермерка – “Най ми е тежко като дойдат изкупвачите”

В материала

Преди срещата в Министерството на земеделието храните и горите

Преди срещата в Министерството на земеделието храните и горите

ИД на НСГБ Михаил Михайлов каза: – “Преди няколко години отивам във втората по големина ферма в Македония, в която се отглеждат близо 1000 крави. В офиса стой собственикът, самичък съсредоточен в една точка. На въпроса “Горане какво правиш”. Той ми отговори с една дума. “Сканирам от десет дни”. След това ни обясни, че назначил за управител на фермата зет си. Имал му голямо доверие, но нали знаете, идва момент, когато гърнето се чупи. Фермата с двата крака в батака. Изгонил зетя и десет дни ходи из фермата и сканира да разбере, какво става и къде трябва да бръкне. След една година отново посетих фермата и вече всичко си беше по местата. Ако някой ме разбра, трябва да се почне със сканирането”.

Кой разбрал, кой не разбрал подтекстът на казаното, но фермерите го разбраха и започнаха сами да си сканират фермите. Получихме поне пет сканирани ферми и резултата от засниманито ще предоставим на вашето внимание. Някои от фермерите, пожелаха да не им казваме имената, но ние ги имаме, и по тяхно желание не ги споменаваме, но се пазят в редакцията на сайта. Причините са ясни на всички.

Първата ферма се намира в област Сливен. По „чиста семейна” ферма едва ли има в страната. Създадена през 1997 г, стартирала с няколко крави и стигнала до 120 бр млечни крави. След основателят, фермата поемат синът и снахата. От няколко години активно участва в процесите и сина, който учи и зоотехника в Тракийски университет. Разбирате ли за какво става дума. Говорим вече за трето поколение фермери – животновъди.

Семейството си е разпределило задачите и всеки от сутрин до вечер е на терен. Майката, се занимава с всичко, което се пише, участва в доенето на овцете и отглеждането на агнетата. Синът е изцяло във фермата за мляко и при машините. Бащата е при месодайните крави и осигуряването на фуражите. Имат и трима работника.

Семейството в момента отглежда 600 овце за мляко и 100 шилета за разплод, 55 крави за мляко и 55 крави чистороден Херефорд. На фона на тази картинка преди няколко дни прочетохме, как един фермер със 105 овце се оплакваше, че много пари давал на работника и не му излизала сметката. Разбира се, че няма да излезе.

Сканирането ни представи фермерката.“
– “Най-много ми тежи, когато дойдат изкупвачите и почнат да предлагат цена за нашата измъчена продукция. Понеже обявихме, че ще продаваме месодайните крави, вчера имах обаждане с предложение от 1.80 кг живо тегло Хрефорд. Просто заплаках и затворих телефона. Направо ме смаза. Целия ден бях на себе си.

В момента, какви цени ни се предлагат при положение, че всичко е скочило в пъти. Ограбват ни изкупвачите, омотаните като кълбо компании за продажба на енергия, горива, торов, вече и вода, селскостопанска техника и още и още.

Само ние не можем да вдигнем цените, защото покупателната способност на хората била малка. Ами нашата каква е, много голяма ли е. За овчето мляко няма оферти. Държат ни в напрежение, а трябва да почваме да доим следващия месец. Дори не ни предлагат цена, само идват слухове до нас за 1.50-1.55 лева за литър мляко.

За изкупуването на животните трагедията е същата. Телета Херефорд до 220 кг максимум 3.80 лева за кг. От 220 кг нагоре цената вече е 3-3.30 лева.
Кравето мляко цената е 75 стотинки в момента. Себестойността е доста над 90 стотинки. Електроенергията двойно – от 350 лева за един от обектите ни, вече плащаме над 800 лева. Фуражите стремглаво тръгнаха нагоре – стартер за агнета -1.30 за кг имам фактура, ако някой не вярва. От друг завод я купувам за 1.07 лева.

Много сме търпеливи. Вече 25 години съм фермерка, харесва ми тази професия, чудя се ако закрием фермата, какво ще работим. Ние сме работили само тази работа и друго не можем. Затова и стискаме зъби. Сега ще продадем стадото Херефорд. Сметката при него въобще не излиза.

Какво трябва да се направи. И ние вече сме объркани с колегите. Непрекъснато си говорим по тези въпроси и сякаш изход няма.

Получихме субсидиите съгласно графика. Министерството си изпълни задължението, така беше записано в графика. Платихме борчовете и сега наново ги трупаме. Това упражнение се повтаря с години. Трябва да се направи нещо, но не сме ние хората които ще кажем и вземем решения.
На нас трябва да ни се създават условия да работим, да произвеждаме продукция рентабилна за нашето стопанство и все пак да можем и ние като “белите” хора да идем на почивка – ски, море или спа …. което за сега си е просто мираж.

Имената на фермерите са в редакцията.

Ovce-kozi

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук