Ще обличаме ли козите

Съгласно прогнозата за времето, близките дни ще бъдат обичайните за януари – студени. Ето защо е задължително да знаем, какво трябва да се направи за да предпазим козите от измръзване и аборти. Поставяме си и много пъти въпросът, дали са необходими дрехи или отопляване на козите.
По-старите козевъди ще ви отговорят така:
– “Не бързайте да шиете покривала или палто за козите и да инсталирате отопление в обора. Козите  са издържливи по природа и трябва само да се спазват някои правила, за да бъдат добре през зимата”.

На първо място е храненето. Изключително важно е да им осигурите, дори на воля качествен груб фураж. Колкото повече сено, толкова повече генерирана топлина. Ако мислите, че само зърното ще повиши телесната температура, просто се лъжите. Случва се точно обратното – козите замръзват. Ето защо комбинирайте зърно с груб фураж..

След фуража идва водата. Задължително трябва да има вода за пиене на воля. И разбира се, да не е замръзнала. Знаете, че козите са големи чистофайници и рядко ядат лед или сняг и мразят мръсна или остаряла вода. За да не замръзва водата в коритото, може да използвате трика, които правят при опазване на басейните през зимата. Бутилка пълна със солена вода се потапя в коритото или в кофата.

Следва осигуряването на чист въздух в кашлата. Мръсния и застоял въздух, който е близо до земята, трябва да се изхвърли и на неговото място да дойде въздуха отгоре, който е чист и топъл. Още по-важно е ликвидирането на всякакви течения, ако има в помещението. В противен случаи пневмонията ви е сигурна. Подът на който лежат козите, за предпочитане е да е дървен или гумен. Дебелият слой слама е добро решение, но се иска по-голяма поддръжка и повече труд при почистването.

Козите сякаш сами усещат, че зимата ще е студена  и съответно вземат мерки, като сгъстяват и удължават козината си. За още по-добра такава, може да им се помогне като към дажбата им се прибави цинк и мед. Те имат влияние при растежа на козината.

Както се каза проблема е с течението. Ето защо трябва всички дупки в обора да се запушат, вратите да се прогонят и затварят много добре при буря и студ. Също така, трябва да имате под ръка бали слама, за запушване на дупки в обора при много студено и ветровито време.

Ако направим това, ще си спестим обличането и събличането на козите.

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук