Вече сме в сезона на оагването

През последните шест  седмици от бременността, е важно овцете ви да се хранят добре, с много протеини и калории, както и да имат възможност за адекватни физически упражнения, за предотвратяване на токсикоза на бременността, изключително фатално състояние, което може да настъпи през последната седмица  преди оагването.

Това ниво на хранене може да бъде постигнато, въз основа на вашата стратегия за управление, със сено, зърно, протеинови добавки – или блокове – и достъп до пасища, ако е възможно.
Разстилането на сено в навес или заслон, ще осигури малко упражнения за затворените овце-майки.

През това време планирайте предварително подходящ подслон за майките и агнета, особено ако оагването ще се случи  преди пролетта, когато времето е силно непредсказуемо. Старайте  се да сте близо  до обора, когато предстой събитието, но  ако оагненето е започнало,  обаче е най-добре е да се отдръпнете далеч от полезрението на раждащата овца, ако е възможно, тъй като те ще се чувстват некомфортно  като висите твърде близо до тях.

Когато и дойде времето тя ще бъде неспокойна и ще има хлътнал вид. Тя ще се отдели от останалото стадо и ще си осигури място за агнене.

Вулвата й ще се отпусне и ще изглежда доста розова; не трябва да е червена или изпъкнала, което е ранен признак на пролапс. Отделянето на слуз – бистро или леко кърваво – ще бъде очевидно, понякога до два дни преди агненето и до една седмица след раждането.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук