Преди срещата в Министерството на земеделието храните и горите

В програмата на МЗХГ е обявено, че на 13.01. от 10.00 ч, ще се проведе среща на екипа на министерството с представители на браншовите организации от животновъдството, (която в момента се провежда).

Михаил Михайлов – Изпълнителен директор на Националния съюз на говедовъдите в България: – Какво очакват  животновъдите от тази среща.

Михаил Михайлов

Хубавото е, че се започва с диалог, да се чуят фермерите, да си кажат болките и заедно да се търсят решения. По принцип се закъсня според фермерите с тази среща. На тях никак не им е лесно и сега надеждата е в министерството. Субсидиите, които получиха преди Нова година, от  банките, дори без да ги видят и пипнат,  влязоха в други банки. Според мен, тези десетина дни бяха необходими да се сформира екипа, направят кадрови промени, ако има и министрите се запознаят с най-важните проблеми.

Първото изпитание на новосформирания министерски екип, беше срещата с КЗ при НС. Опознавателна среща, защото липсата на Правилник не позволи да се зададат много въпроси, които нямаше и да намерят отговор. Последва представянето на кабинета пред бранша от всички направление в земеделието. Накрая екипа бе представен през медиите и обществеността.

От информацията, която имаме от пресцентъра на земеделието и някои медии, не може да се разбере много, какво и въобще дали са обсъждани въпроси по животновъдството. Все пак се разбра, че министъра ще работи ръка за ръка с браншовите организации представляващи животновъдите. Земестник-министър Бурджев се е спрял на въпроса за ликвидирането на виртуалните животни. Това, което обаче казва, е много меко – Работи се по въпроса за виртуалните животни, чрез леки структурни промени и по-добър диалог между отговорните институции.
Тука трябва да играе гегата.

Другият въпрос, който е засегнал г-н Бурджев е нещо съвсем нормално да се поиска държавна помощ за подпомагане на фермерите по де минимис. Тези еднократни и ограничени средства няма да решат сегашния проблем – лошата икономическа среда и липсата на готовност с инструменти за да съществуват фермите. Всъщност това си е едно рутинно предложение, което използва всяко правителство и си е в реда на нещата.

Много трудно ще е на екипа. Загуби се много време. Почти година, освен осигуряване на полагащите  се субсидии и малко компенсации за короновируса, не е направено нищо повече. То нямаше и как да се направи нещо повече. Времените правителства имаха други задачи, независимо от тяхното старание и съчувствие на фермерите.

Ако ме питате, какво трябва да се направи, не мога да ви кажа. Ситуацията е много динамична, както казах,  закъсняхме много с „полагане основите” за работа при сегашните условия. Изкупвачите на мляко също закъсняха с увеличение на изкупните цени. Сега се вайкат, че ще трябвало да затварят мандри. Ами ще се затварят, като няма наше мляко, а чуждото е скъпо. Колкото и да разправяме, че сиренето ставало и с вода, все пак му трябва и мляко. Просто сме закъснели. Търговците, както се казва, гледат сеир и вдигат цените. Колко правилно, колко спекулативно, никой не знае. Поне няма представен пред обществеността такъв анализ.

Има и един голям въпрос.
Политиката на ЕС е да се подкрепят малките семейни ферми и биологичното производство. Но това е политика отпреди две години, когато всичко си беше наред. Ударим ли големите ферми, ще намалим производството и съответно ще имаме хранителна криза. При такава цената на вносните продукти вероятно ще бъде съвсем друга. В тази връзка, уж европейците искат гореказаното по отношение на фермите, а средния брой отглеждани животни в Германия във ферма е вече съвсем близо до сто. В Нидерландия  цифрата е съвсем малко надолу. В Дания средният брой отглеждани крави във ферма е над 200 бр. През последните дни говорих с много собственици на големи ферми. При тях нещата също не стоят добре и те се задъхват, като малките и средни ферми. Сега всичките са в една кошница и  както са заедно, е по-лесно  да се измъкнат от кризата.

Дано на тази среща и фермерите да не дърпат чергата  всеки към себе си и заедно с екипа на МЗ да очертаят някаква пътека, по която да се почне новото начало.
Говореики това си спомням подобната ситуация в една ферма в Македония. Отиваме във втората по големина ферма в Македония, в която се отглеждат близо 1000 крави. В офиса стой собственикът, самичък съсредоточен в една точка. На въпроса “Горане какво правиш”. Той ми отговори с една дума. “Сканирам от десет дни”. След това ни обясни, че назначил за управител на фермата зет си. Имал му голямо доверие, но нали знаете, идва момент, когато гърнето се чупи. Фермата с двата крака в батака. Изгонил зетя и десет дни ходи из фермата и сканира да разбере, какво става и къде трябва да бръкне. След една година отново посетих фермата и вече всичко си беше по местата. Ако някой ме разбра, трябва да се почне със сканирането.

И накрая – от министерството са разбрали, къде ги стяга чепика на фермерите – лошото икономическо състояние, неразборията с пасищата, виртуалните животни, реализирането на продукцията.
Чакат се решения.
Накратко това е отговора на  въпроса.

Г-н Михаил Михайлов – Изп. Директор на Националния съюз на говедовъдите в България

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук