З000 агнета свалиха цената на агнешкото наполовина

Радостта на фермерите като правило е винаги е кратка. Златните им сънища са също кратки. Усмивките също малко, особено тази година.
Гръцките овчари преди коледните празници, лъснаха чепиците да изиграят сиртакито на „победата. Имаше и защо. Цената на агнешкото достигна до 9-10 евро за кг трупно. Всичко се оказа обаче поредният кратък слънчев лъч.

В нашия материал –

„Битката” за агнешкото започна

„Битката” за агнешкото започна

 

разказахме за това. Наш читател ни попита за повече подробности и се обърнахме към г-н Георгиу от Атина, да проучи какво се е случило.

 Цената на килограм агнета живо тегло, беше намалена на 5 евро

– При 5 евро за килограм, от 7, които бяха достигнали Бъдни вечер, цената на агнетата падна след завръщането на 3000 животни от Италия.

Веднага след Коледа от Италия са върнати дванадесет камиона с агнета и буквално бяха докарани и разтоварени  на гръцкия пазар. Това стана в момент, когато агнешкото трупно от фермата струваше от 7, дори до 9 евро. Ярешкото месо твърдо стигна цена от 8 евро.

3000-те хиляди агнета, които попаднаха на пазара предизвикаха излишък, създавайки намаление на производствената цена, която падна до 5 евро за килограм и продължава тенденцията си надолу, както при агнешкото, така и при ярешкото.

Ясно е, че това намаление е в полза на потребителите.

От овцевъдните организации казват, че за да могат да съхранят бизнеса си, трябва да продават на потребителя на 9-10 евро трупно. В момента агнетата се продават по около 5 евро за килограм или най-много по 5,5 евро за килограм и вярвам, че на същото ниво плюс-минус половин евро е цената за яретата нагоре.
Междувременно сега през зимата, люцерновото сено гони  цена от 36 цента за килограм.  На остров Крит вероятно ще стигне  около 50 цента за килограм. „Царевицата, от 22 цента за килограм миналата година, тази година е нараснала до 34 цента в Пелопонес и очевидно на по-високи нива на Крит и така нататък“.

Фермерите сега смениха исканията си – искат еднопосочна субсидия от правителството за цената на фуражите, тъй като няма друг начин за подпомагане на индустрията и оцеляването на фермерите. „Да спечелиш едно-две евро за килограм от животното продадено на добра цена за производителя не е нещо, което може да ти помогне да оцелееш”. Част от информацията е взета от: neakriti.gr

Б.А: гореказаното идва като предупреждение за нашите овцевъди, да не се допускат подобни ситуации. Всички знаят, паднат ли веднъж цените, трудно тръгват нагоре. В много от предни наши статии загатнахме откъде може да се очакват изненади по отношение цената на агнешкото. Дано да останат само предупреждение.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук