Кафето с 10 цента нагоре

Пластмаси за еднократна употреба: от 1 януари с 0,10 евро по-скъпо кафе

От 1 януари ще бъде наложена екологична вноска от 0,05 евро за всяко парче пластмасов продукт за еднократна употреба, използван за опаковане на храни и напитки в масовото хранене и търговията на дребно, в резултат на което потребителите ще видят повишения в цените на любимите продукти от нова година, като чашката  кафе.

От 1 януари 2022 г. в Гърция действа  екологичен принос върху пластмасови артикули за еднократна употреба, използвани за опаковане на храни (напр. гореща приготвена храна, готови салати  в опаковки, сервирани сладкарски изделия) и напитки (кафета, напитки), които са предназначени за незабавна консумация (на място или извън магазина) и се консумират без нужда от допълнителна обработка.

Таксата не се прилага за опаковъчни материали, използвани за опаковане на насипни храни, като напр. сирена, колбаси, меса, кисели краставички или стандартни продукти по рафтовете на магазините.

Удържаната сума е в размер на 0,05 евро (0,04 евро плюс ДДС 24%), за всяко парче пластмасов продукт. Така при кафето потребителят трябва да плати 0,05 евро за чашата и 0,05 евро за капака, т.е. общо 0,10 евро. Изключени са обаче случаите на пластмасови чаши, когато капаците не се свалят и платената вноска е еднаква (0,05 евро).

Като алтернатива, потребителят може да поиска опаковки за многократна употреба, които да има със себе си или да закупи на мястото на продажба.

Тази разпоредба е съответствие с Директива (ЕС ) 2019/904 на Европейския парламент и на Съвета за намаляване на въздействието на някои пластмасови продукти върху околната среда “(2021 / C 216/01), 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук