Как да пазаруваме за празниците

Празниците минаха, но домакините ще продължават да пазаруват през цялата година. За да гарантира, че закупените продукти не представляват опасност за здравето на гражданите, ветеринарните служби на всяка една страна препоръчват:

  • бързо развалящи се храни, месо, месни продукти, млечни продукти, прясна риба и яйца, да се купуват само от специално предназначени и оторизирани места, което осигурява специфичните хигиенно-санитарни условия и да има сигурност, че тези продукти са били подложени на санитарно-ветеринарен контрол.
  • Месото трябва да се купува прясно само на оторизирани места: хали, хранителни магазини, специално уредени места на пазарите. Температурата на съхранение трябва да бъде 4 ± 2 ° C. Също така, месото трябва да бъде еластично, бледорозово до тъмночервено на цвят, след натискане с пръст да се върне в първоначалната си форма и да няма лепкава повърхност с неприятна миризма.  Обърнете внимание на печата за ветеринарна инспекция.
  • Рибата може да бъде жива, охладена, замразена, осолена, сушена, пушена, маринована, консервирана, при следните условия: пускането на пазара на тези сортове е разрешено само в специализирани звена или секции на хранителни магазини, регистрирани санитарно-ветеринарно;
  • Живата риба се съхранява в хладилни помещения или в специализирано оборудване. Тялото на рибата трябва да е чисто, с равномерен слой люспи, цвят според вида, хрилете червени, с характерна характеристика на вида, без разкъсвания.
  • Рибата с: лесно отделящи се люспи, тяло  покрито с неприятна слуз, сиви или кафяви хриле; В тези случаи рибата със сигурност е развалена и може да представлява опасност за вашето здраве.
  • При закупуване на яйца клиентите трябва да разгледат външния вид.Черупката на пресните яйца трябва да е чиста, твърда, цяла, матова, пореста, без петна и миризма. Срок на годност 28 дни от датата на снасяне, при най-ниска температура в хладилник.
  • Други традиционни хранителни продукти: сладкиши, сладкиши, хлебни изделия, сезонни зеленчуци и др. могат да се продават в уредени и оторизирани пространства, под контрола на специализирания персонал.
  • Данните върху етикета трябва да бъдат ясни, четливи и разбираеми, поставени на място, което е видимо за потребителя при нормални условия на покупка и употреба.

Ветеринарите  препоръчват да се избягва уличната търговия, защото дори продуктите да се намерят на по-ниска цена, те имат отрицателно въздействие и представляват риск за здравето.

В случай, че по рафтовете на магазините има несъответстващи продукти или предоставяне на несъответстващи услуги, настоявайте те да бъдат изтеглени от продажба и изискайте регистър на рекламациите, за да се отбележат дадените несъответствия.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук