Островът на овчарите – пак е под напрежение

Островът на овчарите – Сардиния, пак е под напрежение. Този път не по отношение цената на млякото, а заради голямото увеличение на консумативите.

Цената на овчето мляко, доставяно на преработвателите, варира от 1 евро до 1,20 евро за килограм при кооперациите.  За сардинските овчари тази добра новина е засенчена от увеличението на разходите за фураж и дизел. Освен това, отново се появи и болестта Син език.

Увеличението на разходите за фермерите, обезсилва  печалбите  от увеличението на цените на млякото, което означава няколко хиляди евро повече на месец. По-конкретно, 1 кинтал царевица,  днес струва средно 35 евро за кинтал, докато миналата година беше 25 евро. Цената на тора е нараснала от 40 евро през 2020 г. на 75 евро тази година, докато селскостопанският дизел от 30 на 55/60 цента за литър и т.н.
„Сега, когато ние, овчарите, можехме да видим малко глътка свеж въздух от увеличението на цената на млякото, но се оказваме с безразсъдно увеличение на всички суровини, от фуражите до торовете, семената, както и горивата. Към всичко това се добавя и тоталното безразличие на политиката – тотално отсъствие.
С появата на синия език и сушата, не виждаме как човек може да продължи да работи нормално. Трябва да има ново блокиране на Сардиния за събуждане на спящото куче“, – заключават  говорителите на фермерите.


1 кинтал = 50 кг

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук