2 част / 47-мо НС : Комисия по земеделие, храни и гори

Всичко започва от Комисията по земеделие и свършва в Парламентарната зала по отношение на редица нормативни документи свързани с нашето земеделие.

Комисията вече е сформирана. Съставът ѝ се състой от 21 народни представители.

Председател е  г-н Пламен Абровски, който вече представихме

1 част / Кой – кой е в Комисията по Земеделие – 47-мо НС: Пламен Абровски

и четирима заместник-председатели: Десислава Танева от ГЕРБ, Нализан Яхова от ДПС, Даниел Петров от “Възраждане” и Росен Костурков от ПП.

Всъщност КЗХГ е една от най-важните комисии по няколко причини. Едната е, че се разпределят най-големите европейски помощи. Втората е, че националните помощи също не са малко. Третата е, че в някои сектори на земеделието – например млечното говедовъдство – започваме отначало.

Следва голямата задача на ЕС за съхраняване на селския живот и запазване дейността на малките семейни ферми и накрая намаление помощта на големите ферми, които на практика сега произвеждат основната част от селскостопанската продукция и разбира се си разделят и голяма част от субсидиите.

В допълнение, може да се добави решаването на въпросите с антибиотиците, емисиите, топлината, защита и хуманно отношение към животните.

От всичко, казано се вижда, че членовете на комисията, за да подготвят пътищата за изпълнението на  тези задачи без да има сърдити, наказани и ощетени ще трябва много, много работа. Ще има лавиране, ще има хвърляне на сол в очите, ще има всички парламентарни разрешени прийоми и действия.
Дано всичко това да не е за сметка на фермерите.

Голямата задача е обаче спасяване на животновъдството ни, защото времето и икономиката в момента работят против него.

Какви са хората които влязоха в Комисията. Това са нашите избраници.
Младостта е първия фактор. Обикновено се казва, че младите още не са опитни и грешат много. Нека сега де не се случи това.

Комисията се състой от 21 човека, както вече казахме в т.ч 12 мъже и 9 жени. По политически партии народните представители в комисията се разделят така:
ПП-6,  ГЕРБ-5, БСП-2 , Възраждане-1, ИТН-2 ДПС-3, ДБ-2.

Вероятно, на много от депутатите ще им трябва време за адаптация, защото повечето имат професии далече от земеделието: юристи-3,  инженери-2,  икономисти-6, преподаватели-2, ветеринари-1, лесоинженери-2, предприемачи-2, биолог-1, мениджмънт- 1 и агроинженер-1.

Земеделската картинка никак не е весела. Няма ги агрономите, зооинженерите, мелиораторите и още няколко категории длъжности имащи значение за животновъдството. Така че ще се разчита на помощниците.

Членовете на комисията са избраници на няколко области, което също не звучи добре. Още по-интересното е, че области в които земеделието е много добре развито, но нямат представител. Същото е и с областите в които животновъдството не е на ниво. Ама нали там  ще се хвърлят силите за развитие и прогрес.

Има представители на областите Сливен, Силистра, София, Разград, Монтана, Смолян, Хасково, Пловдив, Русе, Перник, Плевен, Търговище, Габрово и Бургас.
Липсва присъствие в Добрич, Стара Загора , който е най-земеделския район в страната, Пазарджик, Благоевград, Варна, Шумен и др.

Следва и най интересната статистика за опита на членовете на опита.
Имаме двама народни представители, които са с голям опит в работата на НС. Освен това са били и Председатели на комисията през годините – г-жа Десислава Танева и г-жа Мария Белова. Към тях може да сложим и г-н Абровски, които и макар за малко седна в председателското място. С голям опит е и Румен Христов. Тук трябва да прибавим и г-ца Имрем Мустафова и още двама-трима от депутатите които са четвърти мандат.
Другите също са избирани по няколко пъти, но знаем предните два парламента, колко време съществуваха.
Определено, ще мине известно време докато комисията започне да работи качествено.

Пожелаваме успех на Председателя на Комисията – г-н Абровски и членовете ѝ. Те трябва да знаят, че фермерите в момента разчитат много на тях за да преодолеят сегашната криза. Готови са заедно да се обсъждат всички важни въпроси свързани с тяхното настояще и бъдеще, готови са да произвеждат много, но да получават достойно заплащане за труда си.

Овцевъд & Козевъд

1 КОМЕНТАР

  1. КОГАТО ПАРТИИТЕ СИ СЪБИРАХА ДЕПУТАТИТЕ НЕ ИМ ЛИ ДОЙДЕ НА УМ НА ЛИДЕРИТЕ, ЧЕ ТРЯБВА ДА СЕ ОКОМПЛЕКТОВАТ СЪС СПЕЦИАЛИСТИ ОТ ВСИЧКИ СФЕРИ? ДАНО НЕ СЕ ИЗЛОЖАТ, А ТОВА, ЧЕ ТАНЕВА Е ВЪТРЕ НЕ ЗНАЧИ НИЩО, ЗАЩОТО ТЯ НИЩО НЕ НАПРАВИ ДОКАТО ОГЛАВЯВАШЕ ТОВА МИНИСТЕРСТВО.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук