Крави и кози – какво избира фермера

Тежкия, непрекъснат труд в млечното говедовъдство, води до смяна на отглежданите животни при много фермери. Интересното е, че това се случва все по-често в САЩ.
В 150 годишната ферма на братя Джоунс, вече няма да се отглеждат 500 крави, а 1500 кози. В момента броят им е вече 600.

Подготовката продължава месеци. След завършване монтажа на доилната инсталация започват и зареждането на фермата за животните..

Въпреки кризата с вируса, продажбите на козе сирене нарастват през последната половин години, според  пазара на сирене.

Братята Джоунс получават множество заеми и безвъзмездни средства от държавни субекти

Очакват  доенето на 1500 кози да донесе същия брутен доход – с определена цена по договор – както доенето на 500 крави.  Козите,  обикновено тежат около една десета от кравите и са по-евтини за отглеждане. Техните нужди от фураж са малки, а оборският им тор е сух и гранулиран, което го прави много по-удобен за боравене, транспортиране, компостиране и продажба.

Фермата ще спести около 200 000 долара, защото не е нужно да се засажда царевица за храна за крави – козите ядат предимно сено, с малко зърно – и двамата братя са чували, че е по-лесно да се намерят доячи, когато се доят кози, вместо крави .

 „Наистина се възхищавам на хората, които виждат ситуацията и казват: – „Това не работи “ и не се чувстват в капан или жертва от това.

Много е смело. Тази комбинация от решителност и устойчивост и готовност за промяна е наистина вдъхновяваща.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук