Цената на овчето мляко

В много овцевъдни държави доенето на овцете започна. Договорите между фермери и млекопреработватели са сключени отдавна. Цената в много държави – Гърция, Испания, Франция, Италия е добра независимо от кризата в момента. Овцевъдите, поне засега, не мислят за „барикадите” и да разливат мляко.

У нас обаче сякаш нещо не е наред.
Не се чува нищо за цената на млякото. Уж имаме млечни овце и те не са никак малко /според статистиката/, но не се чува звънът на ведрата. Няма нагласа за доене от никой, продиктувано от липсата на договор, цена и съответно кризата с фуража.

Всичко това показва отново, че няма никакво производство на мляко и от там малко произведено сирене. Само, като отклонение, гърците „спукаха” европейските магазини от тяхната  “Фета”.

Миналия доен сезон приключи, на пръв поглед, с добра цена на млякото. На много места бе достигната цена от 1.50 лв, дори и малко нагоре за един кг. овче мляко. Значително нагоре в сравнение с предни години, когато имаше и цена от 0.90 лева.

Съпредцедателят на НОКА, г-н Симеон Караколев, преди няколко дни направи прогноза за цена от 2 лева за килограм и дотук.

Гласът на млекопреработвателите въобще не се чува.

И ако друга година си казват цената в началото на март и фермерите почват да доят, много ни съмнява през тази кампания въобще дали ще доят.
Доилната кампания при овцете е най-тежката кампания в животновъдството за ферми в които няма доилни инсталации. Само, който не е сядал в стъргата за доене, не знае за какво става дума.
Ето защо и фермерите са много изнервени – скъп фураж, ток и горива. Все още няма цена за млякото, а и дойде и лошото време.

За да бъдем точни, най-после се случи и у нас, цената да я определя фермерът, а не изкупвача.
На страниците на GOVEDOVAD.COM и  OVCE-KOZI.COM има обява от овцевъд, който продава 600 кг овче мляко на ден и иска по 2 лева за килограм.
Не се усмихвайте, човекът вече има двама кандидат купувачи. Единият е италианска фирма, другият е наша мандра. В момента се уточняват някои точки по договора.

Мълчанието на изкупвачите – вероятно изчакват да „нанесат” своя удар за цената, като се гласят да поставят фермерите в мат с тези 35 кг мляко за обвързаната подкрепа. Вероятно това мълчание ще доведе до намаляване още на производството на мляко.

Това мълчание си е направо удар по нашето овцевъдство. Никой не знае какво ще стане, не може да си подреди технологията на отглеждане на агнетата, доенето и съответно продажбите.

Като заключение може да се каже, че скоро няма да имаме истинско млечно овцевъдство и съответно овче сирене и няма да може да се изпълни амбициозния план на новото правителство, за износ на български хранителни продукти – в случая овче сирене..

Какви са цените на овчето мляко в Италия към  17 декември. Цената на млякото за отминалия доен период между януари и юни 2021 г. се покачиха от 7,95 на 8,56 евро/кг, отбелязвайки ръст от 7,6%.

В Централна Италия (включително Сардиния), където са концентрирани повече от една трета от купувачите, общите разходи, през последната година са повлияни от пандемията на Covid – сирената Пекорино обаче са регистрирали общо увеличение в потребление (+ 4,7% в обем и + 8,2% в стойност).

Район                                       Дата                                Цена за 1кг.мляко

 

Флоренция

17-12-21 0.99 €/Kг
Флоренция 17-12-21 1.25 €/Kг
Фоджа 17-12-21 0.92 €/Kг
Сардиния 17-12-21   0.90 €/Kг
Тоскана 17-12-21 0.90 €/Kг
Каляри 17-12-21 0.96  €/Kг
Гросето 17-12-21 0.95€/Kг

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук