Обучението на овцевъдите – не е спряло

 През последните месеци, фермерите сякаш не са на земята. Наистина събра им се много. На първо място коронавирусът. Следва икономическата криза. След нея работниците. Безкрайните проверки. Член 137 от ЗВМД. „Боричкането” около определянето на субсидиите и помощите. Накрая работата по новата ОСП. И на първо място сега – цената на електроенергията, която направо ги тушира.

Не случайно не споменахме думата “производство”.  Тя не се чува никъде. Едно обаче е ясно. Съвсем скоро тази дума  ще стане водеща за всичко. Така, както е в Европа.

Вероятно имайки в предвид това в някои силни в овцевъдството държави, отдавна започнаха подготовката на своите фермери.

Само преди дни, испанските овцевъди, членуващи в асоциацията на Асаф, участваха в обучителен курс. Какво  обсъждаха.

  • Изследване на ползата от пастьоризацията на коластрата.
    Отчетоха се проблемите с коластра имаща бактериално замърсяване.
    Препоръките са за прилагането на пастьоризация при управлението на коластрата.
  • Следващата тема бе озаглавена – „Соматични клетки под 750: да, можете“. Специалистът по качеството на млякото посочи, колко е важно да има адекватни съвети за прилагане на мерки за подобряване на качеството на млякото и преди всичко за предотвратяване на проблема със соматичните клетки. Той увери, че става дума за многофакторен проблем, в който се намесват аспекти, свързани с околната среда, рутината на доене, самата доилна техника и нейната поддръжка и имунната система.
  • „Генетични оценки:  По време на интервенцията, пълна с практически примери, лектора подчертава, че геномиката осигурява по-голяма надеждност на прогнозите за животните, които са предназначени за бъдещи репродуктори, както при мъжките, така и при женските.
  • „Компютърна програма за управление на Асафа: развитие и еволюция“.
    Представена бе новата програма за управление на родословната книга на асоциацията.

източник:НАОП-  Assafe

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук