С какво ни изненадват козите

Козите непрекъснато ни изненадват с нови факти около техният живот.

Сега ще ви запознаем с интересни неща, които съпътстват козите през техният живот и развитие.

Козите са едни от първите животни, които са били опитомени от хората и са били отглеждани от тях, вече 9 000 години.
Козето месо е най-консумираното месо на глава от населението в света.
Козите могат да се научат да реагират на дадено им име, когато им се обадите и те идват при вас.
Животът на козата е подобен с това на кучета.
Козите имат период на бременност от пет месеца, а средната раждаемост при козите е 2.2 ярета годишно.
Новородените козлета стоят и правят първите си стъпки минути след раждането.
Всяко новородено има уникално излъчване – неговият мириз, по който майка му го разпознава от още от раждането, а не с поглед.
В противовес на доминиращия стереотип за козите, че те ядат всичко, се оказва, че всъщност са много придирчиви. Те имат много чувствителни устни, които използват, в търсене на чиста и вкусна храна. Често се отказват да ядат сено, което е стъпкано или пръснато, дори и за един ден.
Козите са стадни животни и се депресират, ако се отглеждат без кози-спътници. Така че, не е добре за козата, ако едно семейство отглежда само една коза, като домашен любимец.
Козите, които са планински животни, са много добри в катеренето; Известно е, че се изкачват до върховете на дърветата.

Очите на козите са правоъгълни и имат визия за 320 до 340 градуса (при  хората е 160-210) около тях, без да се налага да се движат и се смята, че имат отлично нощно виждане.

През 1904 г на панаира в Луизиана, за първи път козите са участвали в  изложба, с  участието на 300 кози от ангорската порода. С „тежките си палта“ от къдрав мохер ангорите са си спечелели стотици  фенове.

Една от най-забележителните  кози е миотоничната коза, по-известна като припадаща коза. Заради генетична приумица, когато те са развълнуват или стресират, мускулите на миотоничните кози се „замразяват“, което ги кара да се преобръщат. Те всъщност не припадат – остават напълно в съзнание и мускулите се връщат към нормалното си състояние само за минути или секунди, но забележителното им поведение ги прави любими в интернет .

Според една етиопска легенда, стимулиращите свойства на кафето са били открити, когато  пастир на кози открил, че стадото се забавлява бурно, след консумирането на кафявите зърна  на кафето. Растението има същия енергизиращ ефект върху самия пастир – и с това се предполага, че е родена традицията да се пие кафе, за което трябва да им благодари цялото човечество.

Овцевъд & Козевъд

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук