Рога и копита: Случайни открития, на които се радваме

Кози откриват кафето – Популярна легенда гласи, че първите, които се насладили на вълшебния ефект на кафето са козите. 
Веднъж, преди стотици години, Калди – етиопски овчар, забелязва промяна в поведението на козите си, които са били необикновено весели и енергични. Оказва се, че козите поглъщат зърна и листа от определено дърво. Любопитно е, че Калди също си хапва зърна. След това той дава от тези зърна на един монах, който след консумацията им, трудно оставал буден.


Чипса – създаден в знак на протест – Днес чипсът е любимата храна на повечето от нас. Но малко хора знаят как  се е родил.
В ресторант, през 1853 г. готвачът Джордж Кроум се разстроил, след като възмутен клиент изпратил обратно своите пържени картофи, като се оплаквал, че са дебело нарязани и сурови. Следователно, за да му отмъсти, Джордж наряза следващата партида картофи колкото се може по-тънко, и буквално я покрива с голямо количество сол. Изненадващо, придирчивият клиент останал доволен и разпространи слух за тези тънки, хрупкави филийки картофи.
Поради  нарастващото търсене, готвача Кроум отваря свой собствен ресторант, наречен The Crumbs House, където се появяват първите чипсове, които ние с удоволствие хрупаме и до днес.


Сандвичът е създаден за комарджия – Най лесно си хапваме сандвич. Можем да го държим и хапваме с една ръка, докато ходим, четем, работим ….
Веднъж, през 1762 г., Джон Монтагю, 4-и граф Сандвич, играел карти в клуба си и в разгара на поредното раздаване на картите  казал на готвача да му даде нещо да хапне без да става от масата. Готвачът тогава хвърля плочка опечено говеждо месо между две филийки и ги запича леко в тигана.


Сладоледът бил доста популярен, много преди вафления конус да бъде използван като начин за сервиране.
Всъщност сладоледът е бил толкова популярен, че един ден, по време на световния панаир в Сейнт Луис – 1904 г., продавачът изтичал за чинии, за да сервира сладолед. Чиниите обаче били мръсни и неизмити и тогава един сириец Хамри, който работел в кухнята, му подава хрупкави вафлени бисквитки, които навива под формата на конус и ги дава на продавача да сложи в тези фунийки сладоледа. Клиентите започват да предпочитат хрупкавите вафли, вместо чинийки и купички и през 1910 г. Хамри основава собствена компания за производство на фунийки…

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук