Козата куца

За да осигури добро здраве и благополучие на своите кози, фермерът трябва да гарантира, че те не изпитват болка. Ненормалната походка на козите е поведенчески индикатор за болка. Това състояние влияе отрицателно върху плодовитостта и производството на мляко, тъй като козите, ограничени в движенията си, се борят за да се хранят адекватно, особено на пасището.

Следователно, годишното производство на мляко е по-ниско при козите с проблеми с ходенето, отколкото при козите, които не страдат от него.

Ненормалната походка се дължи на патологично състояние или неправилни процедури за управление. Сред последните особена роля играе неизпълнението или рядкото изпълнение на подрязване  на копитата, което също води до променени до коремни и сухожилни мускулни възпаления.  Куцането обикновено засяга само един крайник.

Въпреки, че няма много изследвания за проблемите с краката на козите, изглежда, че разпространението на това явление е подобно на това, наблюдавано в млечните стада. .

Проблемите с ходенето, с изключение на ставни патологии или фрактури, се характеризират със сезонна изменчивост, с по-голяма честота в най-влажните месеци от годината, когато е по-трудно да се осигурят оптимални условия за постеля.

Степента на куцота може да бъде лека или тежка, в зависимост от интензивността на явлението.  Във фермите е невъзможно да се спазва стандартен протокол за идентифициране на случаи на лека и умерена куцота; следователно вниманието е насочено само към най-тежките случаи на куцота.

Оценката на куцота, присъстваща във фермата, трябва да се извърши, като се влезе в заграждението, където са настанени животните, така че те да бъдат подтикнати да предприемат няколко стъпки. В някои изследвания се препоръчва да се наблюдават козите, като се изваждат от заграждението, тъй като животните са по-видими и оценката на движението е по-лесна на твърди и равни повърхности.

Ненормалната походка: тя е представена от нередовен ход на козите във времето и пространството, което понякога води до ситуации като невъзможност за поддържане на тежестта на един или повече крайници, походката “гъска”, т.е. с удължени крайници  или фактът, че се движите на колене, поведение, определено като коленичене.

 Отбелязано трептящо движение на главата: куцият козел прави изразени движения на главата нагоре и надолу при ходене и обикновено се навежда напред. Главата на некуцащите кози, от друга страна, остава неподвижна.

Усилено извиване на гръбначния стълб: извиването отсъства или е слабо при козите без тежка куцота.

Фермерът, за да осигури добро ниво на благосъстояние на козите си, трябва да провери дали краката им са в правилната позиция. Това е от съществено значение за доброто ходене, което позволява на козите да имат лесен достъп до различните райони на фермата.

За тази цел редовното отрязване на ноктите придобива особено значение, особено при застояло отглеждане, където естественото изстъргване на нокътя е ограничено. По-честото подрязване на ноктите позволява да се предотврати натрупването на материал (фекалии и постеля) в копитото и допринася значително за намаляване на случаите на куцота.

Козите от породата Саанска имат бели нокти с мека материя, които не се износват при ежедневно ходене; следователно при тази порода се препоръчва по-често изрязване  на ноктите, отколкото при другите породи. Честотата на допълване със суха  сламата трябва да бъде ежедневна, за да се гарантира суха постеля и следователно да се избегне наличието на мокра такава, която може да благоприятства размножаването на микроорганизмите.

Допълнителни практически съвети са да дезинфекцирате отпадъчния материал с вар и след всяко изравняване да почиствате и дезинфекцирате използваните инструменти.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук