Броеницата на овцевъда: Искат, но и ще дават

Разчупваме  следващото зърно от Броеницата този път на гръцкия овцевъда. То се оказа доста бодливо и с много проблеми.
Вчера, животновъдите от регион Атика-Гърция организираха интересна дискусия на тема „ Инфраструктура  за фермите”. Най-просто казано, това е отговор на фермерите на изискването на властите за подобряване условията на отглеждане на животните или разбирайте въвеждането на нашия член.137 от ЗВМД,

Темата на дискусията е подсказана от изказвания на фермери на друга подобна дискусия.

Теодорос:  – Нямам ток в обора и работя след залез слънце с фенерче на главата, с акумулаторни батерии и зарядно в колата…

Аргирис : – Повредих селскостопанската си кола, носейки цистерна с питейна вода в обора си, тъй като “Общинската фирма” не може да докара тръби за питейна вода до фермата.

Никос обясни, че общинските власти “остъргват” пътищата до фермите с грейдер и хвърлят чакъл преди всеки избори. Ако общинската власт не се промени на изборите, селският път остава без надзор за всеки четири години и фермерите трошат или унищожават транспортните си средства…

Панайотис поставил подвижни прегради от дървени палети в овчарника си и е глобен със 150 евро за всеки палет от контролната комисия. Глоба, която достигнала 22 000 евро за дървените палети !!! …

Стратос каза, че в неговия район, ако не сте в обора 24 часа в денонощието и това се констатира, комисията определя  стадото като бездомно и го продава!…

Фермерите  казаха, че са оборудвани с генератори, за да работят доилните им машини, защото се сблъскват с честите прекъсвания на електрозахранването .

В някои провинции на страната, за да си доставиш ток до фермата, сметката се дели на три.  Едната трета се плаща от областта, другата трета от програма и остатъка от фермера.  1/3 от разходите за доставка на електричество в конюшня, 1/3 го получава от програма, а 1/3 се влага от селекционера, за да достави електричеството до краищата на провинцията.

Фермерите  се чувства безпомощен пред така наречената “цифрова държава”. В Гърция от 723 010 фермери 97% (т.е. 697 860 души) имат само практически опит, останалите 3% от фермерите (т.е. 22 790 души) имат образование на различни степени по земеделие. Но досега в програмите за обучение не са включвани дигитални умения.  В ЕС средният процент на обучените е  55%, а в стандартни страни като Холандия този процент надхвърля 85%.

Всичко това се знаеше и въпреки това, бе планирано в отсъствието на животновъдите. Така почти всички фермери изразяват  фобия относно глобите, които ще трябва да плащат  01.01.2022 г., от тогава ще трябва да издават електронни фактури при продажби, а Министерството на финансите ще бъде информирано в реално време. Как ще стане това, нямат отговор засега фермерите.

Разбира се, че има и светъл лъч – един фермер  изненада събеседниците, като каза, че в техния регион имат животновъдни обекти с пътища, ток, вода, телефон и дори общинско осветление !!!

Фермер  Контогиани – за последните 50 години каза, че няма големи  недостатъци в инфраструктурата, но там са „преследвани“ от „неморални“ гласуващи политици, за да ги изгонят от традиционните им райони и се опитват да наложат буржоазни обичаи върху тях.

Животновъдите в крайградското животновъдство в селските райони на Атика прилагат кръговата икономика много преди да бъде измислен терминът и преди да бъдат разработени програми за кръгова икономика.

Агресивната атака на производителите на цимент разруши екологичния баланс на кръговата икономика на Атика, дивите животни гладуват в контролираните райони, а лешоядите напуснаха. Сега: оборският тор се превърна в отпадък, мъртвите животни се превърнаха в проблем, купуваме скъпи фуражи от други региони, депата са пълни с нетърговски зеленчуци, нашите съграждани  са пълни с алергии, астма и т.н., а пасищата са превърнати в мезонети или черна хартия, наречена “техническо решение”…

Публичната администрация, макар да се предполага, че е помощник и поддръжник на животновъдството и изложения на природата животновъд, се превърна в очите на производителя като “сила за собственост и контрол” далеч от оборите, в климатизирани офиси , с абсолютна заетост на работа и без оценка за подобряване на потенциала за подобрение, от животновъди, които теоретично приемат услугите, за които са наети държавни служители.

Общото усещане е, че мнозинството от хората искат мляко, млечни продукти, животински продукти, но почти никой, дори и тези, които отговарят за подпомагането на животновъдите в техния бизнес избор, НЕ са могли да осигурят лицензирани подходящи съоръжения за животновъдство в подкрепа на професията на животновъдството и професионалният селекционер.

Източник:Асоциацията на животновъдството на региона Атика

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук