Няма повторно маркиране при паднали марки

Определено все още нямаме никакви реални оценки за качеството на ушните марки. Всяка фирма си хвали марките. Всички внесени марки минават през стъргата на изискванията, а те не са никак малки. Поне няма съобщение от БАБХ, че има неодобрени, още по-малко, да се каже фирмата чийто уни марки не отговарят на изискванията.
Фермерите обаче забелязват аномалиите най-добре. Кои марки падат, при кои марки възпаленията на ушите са най-големи, на кои чиповете сдават багажа.

Преди години, при едно посещение в Германия, бяха поставили задача на студентите по зоотехника да наблюдават марките и да оценят тяхното качество. Те оцениха най-добрата фирма и препоръчаха на фермерите от кой да купуват.
При нас това  не може.
Лекуващия доктор обикновено дърпа конците и от където ги купи – от там.

Някои асоциации също купуват за фермерите си. Но дали вземат най-доброто. Фермерите и те сами си купуват, като гледат да вземат от най-евтините.

Има и още един проблем.
Това е поставянето на марките. Има едни минимални изисквания, които повече от 50% не се спазват. Гарантираме за това.

Вследствие на всички изтъкнати недостатъци, марките падат и трябва да се подменят с други. Ако не ги подмениш, рискуваш да отнесеш някоя глоба или  да не вземеш субсидия.
И тук се сблъскваме с хуманното отношение към животните. За да имаме такова ни се плаща. В същото време ни карат да ги „измъчваме” с повторно маркиране.

Швейцарците, който не са в ЕС, са си решили този проблем така .

Козите, които са родени преди 1 януари 2020 г., вече не трябва да бъдат повторно маркирани с нова ушна марка, ако първата е паднала, според съобщение от Федералната служба за безопасност на храните и ветеринарна служба. При повторно маркиране на възрастни кози често се появява възпаление в областта на ухото, където е поставена новата ушна марка.

Кози, родени преди 1 януари 2020 г., вече не се нуждаят от повторно маркиране. Те могат да бъдат преместени в друг животновъден обект, които е животни за само с една ушна марка. Причината за това е, че повторното маркиране на възрастни кози често води до възпаление.

Две ушни марки са задължителни за кози, родени след 1 януари 2020 г. Тези изисквания за отпадане премаркирането на стари кози и маркирането на всички кози родени след 1 януари 2020г. с две ушни марки влизат в сила от 1 януари 2022 г.

Източник: FSVO

Тоня Мишева

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук