Агнилна кампания започна. Какво трябва да знаем за коластрата.

Коластрата  е първото мляко, което  овцете отделят след оагването си. Според Уикипедия, коластрата е жълтеникава гъста течност, която потича малко преди или непосредствено след раждането, и предхожда потичането на кърмата.  Коластрата съдържа високи нива на антитела, и има много по-голямо съдържание на твърди вещества, отколкото пълноценното мляко. Това се дължи на по-високите нива на мазнини и протеини в коластрата в сравнение с млякото, което е от съществено значение за метаболитните процеси при за новороденото.

Защо храненето на агнето с коластра е толкова важно?

Новороденото агне е податливо на инфекции поради липсата на трансфер на имунитет през плацентата от майка му. Коластрата осигурява на новородените  пасивен имунитет, докато то не развие своя собствен. Освен  това тя е първият източник на хранителни вещества за агнетата и  осигурява на  новородените всички основни витамини и минерали.

Колко коластра трябва да получи новородено агнешко?

Препоръчваният обем на коластрата за хранене на новородено агне  е 50 г коластра на kg ,четири пъти дневно. Антителата съдържащи се в нея лесно се абсорбират в кръвния поток. Смята се, че агнетата имат пасивен трансфер на имунитет, ако нивото на антитялото  е под 15 mg / ml  24 часа след раждането. Важно е да запомните, че не всички коластри са еднакви – качеството на коластрата е много променливо. Съществуват много фактори, допринасящи за качеството на коластрата, произвеждана от овцете.

Ако овцете не произвеждат достатъчно коластра?

Тогава се търси алтернативен източник на коластра, или от друга овца и в краен случай от коза или крава. Добра е идеята да запазите замразеното количество коластра. Ако не успеете това, трябва да използвате заместител на коластра- има такива вече.

Как да разберем дали е добро качество на коластрата?

Коластрата може да бъде изключително променлива при различните овце и стада. Ето защо се препоръчва да тествате коластрата, за да знаете какво храните. Рефрактометърът е полезен инструмент в земеделското стопанство, който да се използва за точно определяне на качеството на коластрата. Той трябва да отчита повече от 22% от резултата на Брикс за добро качество.

Защо хигиената е толкова важна?

По време на събирането на коластра е важно тя да не се замърсява с тор или други нехигиенични вещества. Независимо дали агнетата сучат овцете или се хранят с коластра, е важно да се прилага точната хигиена. Ако цицките на овцата са мръсни – това е идеална възможност за агънцата да поглъщат бактерии. По същия начин, ако бутилката или стомашната сонда не са дезинфекцирани – увеличавате риска от бактериално замърсяване. Важно е болните агнета да не се хранят със същото оборудване с което храните  здравите агнета. Това е състезание между бактериите и коластрата – това, което се случи е победа за единя.

Как трябва да съхранявам  коластра?

Бактериите се умножават бързо в съхраняваната коластра, особено при топли условия (> 4 ° C), а бактериалният растеж е най-бърз в първите 6 часа на съхранение. Поради това е важно коластрата да се постави в хладилника възможно най-бързо. Коластрата може да се съхранява във фризера до 1 година без влошаване на качеството.

Овцевъд & Козевъд

 

11 КОМЕНТАРИ

  1. Хубаво е че тази статия ,че да научат хората които гледат животни нещо ха-ха-ха Пълна простотия заучени изречения които се мелят от години Едно и също

  2. Незнам за малоумни ли ни имат драскачите ли са тъпи има нещо нередно

  3. Аз гледам мои животни явно статията е полезна щом има хора които от нея научиха какво е коластра

  4. не какво е коластра, а съхранение и използване прочети имам висше образование-зоотехник съм и имам 170 овце и ги гледам около 10 години вече

  5. Аз също имам висше образование и имам 330 овце гледам ги повече от 10 години не съм зоотехник статията е смешна

  6. смешна е за тези които се занимаваме с години, но прочети в сайтовете въпросите от начинаещите и ще разбереш какви смешни въпроси задават

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук