При съседите се получава – Защита на собствените продукти

Един от проблемите на животновъдството ни е политическата подкрепа.
Много важна, ама я няма.
Само един министър да работи за земеделието – не става.

Чудим се на гърците, как все още земеделието е приоритет на семейните ферми.
Няма нищо за чудене.
Повечето им политици са излезли от село и не са забравили своите корени. Нашите, и те повечето са от село, ама не искат и да чуят за него. Другото е, че през последните мандати на НС, в Комисията по земеделие от 20 и повече човека, само няколко са свързани със земеделието.

Следват действията на областните управители.
Не се виждат нито по къра, нито по фермите.
Скоро областният управител на Сливен – г-н Минчо Афузов, разговаря с животновъдите за техните проблеми и веднага сезира министъра на земеделието за това. То и друго не може да направи човека, но го направи с желание и най-вече отговорно. Ето, това ни липсва.

При гърците, всеки ден има изказвания свързани със земеделието от министъра на земеделието, от областните управители и много отговорни политически лица. Поне два пъти месечно има форуми свързани със земеделието в присъствието на зависещите лица. Как може един депутат да разбере, какво се случва в една ферма. Само по един начин – да обуе ботушите и цял ден във фермата и само да върви след фермера. На следващия ден нещата ще почнат да си идват по местата. Става дума за истинските фермери. Не за тези с виртуалните животни, тези за субсидиите и тарикатите.

Кризата няма да е вечна. Нещата ще се нормализират и който има да изравя най-малко Авгиеви обори, ще спечели. Именно това правят в момента гърците. Изравят оборите. Водят жестока „война” с фалшификаторите на техните млечни продукти със запазена марка. По същия начин се води и вътрешен контрол при производството на тези продукти.
Следва и „елинизацията”. Става дума да не се произвеждат продукти носещи знамето на Гърция, които са приготвени от вносно мляко или в друга държава. Само продукт приготвено от мляко произведено в Гърция и преработено в Гърция може на етикета да има гръцкото знаме.

С други думи, пълна изолация на вносните суровини и продукти и търсене на родното производство.

Началото обаче е, ако забелязахте подобряване на качеството на собствените продукти.

И знаете ли. Начело на това застава министърът на земеделието на страната. Няма сантименти, няма приятелство, няма лобита. Ножът вече е опрял до кокала – скоро се изрази по тези проблеми министърът, който само преди няколко дни, в интервю за ИА Атино, изпрати поредното послание:

 “Хитриците, които фалшифицират нашите продукти, най-накрая ще бъдат спрени.  Контролът за защита на гръцките емблематични продукти, като Feta, ще продължи и ще бъде по-строг. Проверките ще бъдат засилени в празничния период на Коледа, тъй като “вече няма никаква толерантност към нарушенията на елинизацията”.

Тоня Мишева

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук