Симеон Караколев – Говори се и за животновъдството

В материала свързан с консултациите за новото начало, животновъди изразиха позиция, че за животновъдството се е говорило много много малко и сякаш отрасълът е бил подценен.

Може би не всичко е дадено на екран и не всичко е чуто.

Все пак животновъдите имаха представител – г-н Симеон Караколев- Съпредседател на НОКА. Той, като самотният войн, смятаме, че успя добре да представи и защити интересите на животновъдите. Много от неговите предложения /разбирайте на животновъдите/ бяха записани в протокола. Знаем, че много животновъди искат този списък да бъде попълнен с още доста въпроси, но не трябва да се забравя, че това са консултации за политики, на които се залагат най-важните точки за изпълнение. Детайлите остават за министерствата и животновъдите. Ако тези проекто предложения бъдат приети ще има крачки напред за животновъдството.
Тоня Мишева

Симеон Караколев – Благодаря на Кирил Петков за предоставената възможност да споделя във формата, който набелязва приоритетите на бъдещото коалиционно правителство, наболели и дълго нерешавани казуси в животновъдството!

Поставих пред преговорните екипи следните теми:
1. Наложителната промяна в ЗСПЗЗ, в частта за разпределяне на пасищата между животновъдите;
2. Промяна в законодателството при пенсиониране на животновъдите – да премине в условията на втора категория труд;
3. Легализиране на директните продажби на агнета и ярета от фермите;
4. Приветстваме налагането на таван по директните плащания и насочване на ресурса към инвестиционните мерки по втори стълб. Наложително е от факта, че в близо 7000 стопанства нивото на механизация е все още примитивно;
5. Спешни административни промени, които да освободят 1000 ферми със спрени, поради измислени санкции, плащания от 2020 г. насам!
6. Достъп до земя от ДПФ и за животновъдите
P.S. Благодарности към всички участници, че предложенията ми вече са част от драфта на бъдещото коалиционно споразумение!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук