Отглеждане агнета от раждането до 3 месеца

В началото на разгара на старта агнилната кампания нека си припомним стари, но полезни правила.

Овцете-майки се грижат за агнето, по-скоро агнета сучат до навършване на 3 месечна възраст.  След това те се отделят от майките си и се отглеждат отделно. Овцете се доят до края на лактацията. Такъв метод на организация на работата във фермата е по-малко трудоемък и е идеален за агнета. Обикновено тази методика се прилага при комерсиалните овце комбинирано направление.

 Период, когато агнетата пият коластра
До  половин час след раждането, агнетата се изправят  и търсят да се хранят. Първото мляко, което те получават, се нарича коластра.

То е жълтеникаво и гъсто. Коластрата съдържа жизнени антитела, срещу различни заболявания характерни за овцете.
Ако агнето до 2 часа след раждането, все още не е пило  коластра, е необходимо да му се помогне.  Тогава се издоява коластрата и насила се пой агнето с нея. Агнето получава по 50 мл мляко на час, В продължение на 2 часа  се дават 100 мл, или за 4 часа 150 – 200 мл коластра. При ниски температури агнета бързо губят топлина и дори може и да замръзнат. Ако агнетата  не поемат  коластра продължително време, то те стават още по-слаби, лежат, насила трябва да се хранят, дори трябва да им се постави и отоплителна лампа. Ако дадена овца няма коластра, такава може да се даде на агнето от друга овца. Може също да се използва и замразена коластра, но трябва преди даване на агнето да се затопли до 40 градуса. През първите дни след агненето,  овцата с агнето се настаняват  в отделен бокс. По този начин, агнетата могат лесно да се запознаят с околния свят. Налага се някой път и дзвизките да се вържат за да свикнат с агнето, и да не го стъпчат. Този метод се практикува и при подхвърлени агнета.

Агнетата, който бозаят,  растат много бързо. Ежедневно агнетата имат прираст от 250гр. през първата седмица, след това от 350 гр а при някой екземпляри и 500 гр.
Новородените агнета спят през първите дни много.

Те се изправят за кратко време, след това се хранят, и отново лягат да спят. Точно обратното е при гладните агнета. Те стоят на треперещи крака около овцата и се мъчат да сучат. Агнетата също по-добре понасят ниски температури в кошарата, ако е суха и пода е застлан със слама, получават  достатъчно мляко и осигурен чист въздух. Агнетата се развиват най-добре, когато  са заедно с майката целодневно, и редовно да могат да се хранят с мляко. Здравето на майката е от съществено значение, което означава, че и за нея трябва да се полагат добри грижи. Също така периодично трябва да се преглежда вимето на майката.

Млечните  овце, имат добра млечна продуктивност, така че, малките агнета растат непрекъснато:тегло- при раждане: 3.5 кг – 5.5 кг,  на 30 дни от 13 кг до 18 кг на 3 месеца: 30 кг – 40 кг

Няколко дни след раждането агнетата трябва да имат достъп до качествено сено и след още няколко дни и на зърнен фураж, най-добре под формата на смеска.

Сеното трябва да е заложено в подходящи хранилки, за да не могат агнетата да се качват върху него и да не го замърсяват. По същия начин се процедира и с хранилките за зърнения фураж. Да има възможност дори хранилките да се вдигат нависоко.
Овцете-майки обикновено са много грижовна майка. Те стоят до агнетата и бдят над тях с голяма далновидност. В сухо време, когато са на паша, те гледат да са до агнетата, а през нощта си лягат заедно с тях. До  3-4 седмична възраст, агнета  прекарват по цял ден с майките си.

Те образуват и така наречените “Детски градини” и организират образно казано  състезания помежду си. Агнета усъвършенстват скокове на височина и дължина или бягане на къси разстояния. При  млечните овце, често се раждат три или четири агнета.  Овцата обаче има само 2 цицки, така че, агнетата започват да се борят за място под вимето. За да се избегнат тези проблеми, обикновено две от агнетата се подхвърлят под други майки. В противен случай ще се доведе до трамва на вимето на майката. Агнета тризнаци и четиризнаци, може да се хранят с прясно или замразено предварително овче мляко, мляко на прах, специално за агнета или прясно краве мляко.
През първите дни, агнетата се хранят пет пъти на ден и поемат  по 200 -300гр. Ако имаме обаче прехранване диарията немислимо ще доиде.
При 1 или 2 агнета те се оставят при майката.
При 3 агнета, всички агнетата остават с майка си и получават мляко от нея. Ако въпреки това, има битки, едно от агнета се отнема и прехвърля при друга майка или отглежда индивидуално с мляко
При 4 ри агнета, двете остават  с майка си. Другите две се вземат веднага след раждане  и се отглеждат отделно. Те се отглеждат в отделно, в комбинация с други такива агнета. Тъй като те не знаят нищо друго, освен как  се пие мляко от шише, те дори не се опитват да откраднат от други майки мляко.
На  3 месеца агнета са готови напълно да спрат да бозаят от майките. 
Тогава те  трябва да бъдат с живо тегло от 30 – 40 кг. За по-нататъшното си развитие, агнетата се  нуждаят  от една млада свежа трева, а до сеното трябва да има свободен достъп. При  лошо качество на фуражите те растат по-лошо. Пашата трябва да се сменя редовно и да се наблюдава дали има паразити. Агнета имат по-малко ресурси, за да се противопоставят срещу чревни паразити, отколкото по-възрастните животни и често трябва да преминават през превантивни действия срещу чревни паразити. Потърсете съвет по този въпрос от ветеринарен лекар.
Източник: Материалът е взет от справочник по овцевъдство за руските овцевъди.

Овцевъд & Козевъд

1 КОМЕНТАР

  1. mije bi e praktika v bg no v europa se otdelia agneto v deckata gradina do 28 mia den na 11 12 kg se koli v kladnica a 210 se doi lactacia agneto cenata varira 50 do 67 eu a mlekoto e ot 0t 460 – 540 l na laktacia cena 077 do 095 eu litar A ovce koito sa za agneta ne se doiat te sa na pasha

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук