За да не мирише козето мляко

Има хора, които не пият козе мляко, твърдейки, че мирише специфично. Случва се да мирише. Това обаче не е по вина на козите, а на техните стопани. Млякото няма да има отблъскваща миризма, ако животното се поддържа добре, ръцете ви и яслите в които се хранят са измити чисто и вимето се изплаква с топла вода.

Острата миризма на коза, ако живее с козите, поради отделянето на каприлова киселина, прониква във всичко: вълната, храната, постелките.

И още нещо: ако козите не се разресват  поне веднъж седмично с метален гребен или четка, тогава порите на кожата се запушват и веществата, отделящи се с мазнина, попадат в млякото.
Има лесен начин да определите качеството на млякото, без да го опитате: трябва да подушите главата на козата и ако няма неприятна миризма, тогава можете да сте сигурни, че нищо няма да му има на мляко.

 Как и с какво да се храни млечна коза?

В частна ферма козите могат да се хранят с хранителни отпадъци (картофени обелки, зеленчукови блатове и др.). През лятото те използват добре пасището и не се нуждаят от много хранене. В нашите условия всяка коза се нуждае от 500-550 кг сено за зимата.

Дневната норма на сено за женските кози е 2 кг, за мъжките кози -3 кг, за малките ярета  до една година – 1 кг. Сочните фуражи подобряват храносмилането на животното. През лятото това е зелена трева, през зимният период – фуражно цвекло, картофи,  моркови, зеле, отпадъци от зеленчуци.

Добра храна за козите е цвекло и моркови, блатове, зелеви листа. Тази храна може да се дава до 4 кг на ден, но в края на втория период на бременността – не повече от 1,5 кг. Препоръчително е през зимата да се хранят три пъти на ден: сутрин в 6-7 часа, следобед в 12-13 часа, вечер в 19 часа.

Смята се, че козите са непретенциозни към храната, но имат много добре развито обоняние и вкус, така че не могат да ядат храна, която е развалена с плесени, гнила. Така че, преди да добавите нови порции фураж, е необходимо хранилките да се почистят от негодни за употреба остатъци. Особено внимание трябва да се обърне на храненето на бременни кози, особено през последните 2 месеца преди окозването. Хранете само с качествена храна.

През втората половина на бременността те се нуждаят от засилено хранене – повече протеинови фуражи, минерали.

Ето приблизителна диета за кози: 2 кг добро сено, 2,5 кг сочни фуражи и 400 грама концентрати.

Помещението, в което се отглеждат козите, трябва да е без влага и течение.

В никакъв случай не трябва да държите козите на закрито без движение или чист въздух

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук