Фермер от Пазарджик създаде онлайн пазар за животни

Фермер от Пазарджик създаде онлайн пазар за животни Неотдавна гръмна новината, че млада финансистка е загърбила корпоративната кариера, за да стане фермер, създавайки стопанство с 500 телета.
Днес ще ви разкажем за не по-малко забележителното начинание на нейния брат – Иван Стоянов. Иван е млад предприемач, завършил компютърни технологии. През 2014 година обаче, започва да се занимава със земеделие и животновъдство и разбира, че това е начинанието, на което иска да се посвети. В последствие започва да учи и зооинженерство. След 7 години в бранша, той се убеждава, че един от големите проблеми в животновъдството е намирането на пазар. Така се ражда идеята за rancho.bg

Rancho.bg представлява специализиран онлайн пазар за селскостопански животни, чиято кауза е да улесни животновъдите в България.

“Идеята беше да се създаде една платформа, която да обедини животновъдите, в която всеки да има поле за изява. Защото е изключително важно фермерът да намери добър пазар, а също и “пазарът” да намери животновъдите.” – разказва Иван

И все пак, какво толкова му е специалното на този сайт?

Най-важното е, че той осъществява директна връзка между продавачи и купувачи в един бранш, в който обикновено продажбите минават през твърде много посредници. Друго преимущество е, че той е създаден специално за покупко-продажба на селскостопански животни. Ето защо е проектиран така, че животновъдите с един поглед да видят това, което ги интересува: родословието на животното, направлението, колко килограма тежи и други специфични за сектора детайли.

За да бъде пускането на обява лесно от всяка точна на България, rancho.bg разполага с мобилна версия, която зарежда изключително бързо дори на по-слаб интернет. Това позволява да се пусне обява буквално за 2 минути, без да е необходимо да се инсталират специални приложения – независимо къде се намира стопанството.

“Разбира се, има още много за надграждане, но от някъде трябваше да тръгнем. Редовно получаваме обратна връзка от хората, които използват платформата. Те ни дават идеи как можем да я направим още по-удобна за ползване. И така вървим напред.”

Макар основният фокус на платформата да са селскостопанските животни, още в самото начало Иван получава предложения и молби категориите да се разширят, за да включат и други животни. Така се появяват допълнителни секции за домашни любимци, буби, миди, калифорнийски червеи и екзотични животни.

Друго важно улеснение, което rancho.bg предлага, е лицензираният транспорт за селскостопански животни. “Ако си купиш куче, дори да е по-голяма порода, не е никакъв проблем да го качиш в личния си автомобил и да си го закараш у дома. Ако си купиш едно теле обаче, нещата са доста по-различни.” – казва Иван. Той обяснява, че нерядко се случва животното, което искаш да си купиш, да се намира на голямо разстояние от стопанството. И тогава по-младите фермери, които все още нямат добре изградена мрежа от контакти и контрагенти, попадат в затруднение – особено по време на кампаниите, когато лицензираните фирми за селскостопански транспорт имат голямо натоварване.

“Информационните технологии вече са навсякъде, а в момента в животновъдството започва да навлиза едно поколение, за което дигитализацията е естественият начин да се случват нещата. Смятам, че тази онлайн платформа е потребна и се надявам моите колеги да се възползват от улеснението, което тя би могла да им донесе.”

И действително все повече животновъди и организации виждат необходимостта и ползите от една електронна платформа за покупко-продажба на селскостопански животни, свързваща директно продавачи и купувачи. Проектът се подкрепя от редица селскостопански асоциации, включително Асоциация за развъждане на месодайни породи говеда в България, Национален съюз на зооинженерите в България и Национална асоциация на животновъдите в България. А платформата става все по-популярна.

Само за няколко месеца в rancho.bg има регистрирани стотици фермери от цяла България, а сайтът получава 11 000 посещения месечно.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук