Сиренето на пиедестал

С нетърпение чакаме, някой наш държавник да заговори за нашето Саламурено бяло сирене и кашкавал Витоша, с такава любов, както гърците говорят за тяхната Фета.

Да не сме черногледи, преди няколко седмици това го направи бившият председател на комисията по земеделие към НС  г-н Пламен Абровски. Разбира се ситуацията, който ни се представи, не беше за хвалба на сиренето, а точно обратно, но и това е нещо. Критиката също действа, като удар по масата за да се оправят нещата.

Гърците отиват още по-напред. Имайки в предвид, новите технологии  с  Решение на министъра на развитието на селските райони и храните г-н Спилиос Либанос, е създаден научен екип, който се е заел със задачата да определи от колко мляко се получава килограм сирене от различните марки.

Констатациите,  ще се основават на експерименти и след това ще бъдат използвани регулаторно. С други думи няма вече да се гледа тавана и да се  пише. Защо, обаче се налагат такива строги изисквания при производството на сирене. Отговор на това дава изказването на губернатора на Епир Александрос Кахриманис  по време на Балканския ден на сиренето в Сърбия преди няколко дни.

Той посочи, че сирената са най-конкурентоспособният гръцки продукт на световния пазар.

Г-н Кахриманис каза, че е оптимист за бъдещето на индустрията за сирене, като подчерта: „Ако имаме правилните правила и ги спазваме, производството на продукти от сирене ще бъде голямо предимство не само за нашата страна, за да не навлизаме отново в меморандуми “.

Страхотно нали.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук