Михаил Михайлов / Управляващи и организации – да четат и изпълняват

Михаил Михайлов

Разбираме от фермерите говедовъди, че нещо става по фермите, работи се на тъмно, няма визия за бъдещето и на мода сега не са мандрите, а кланиците. Или накратко казано – какво да се прави.

Михаил Михайлов Изпълнителен Директор на Национален съюз на говедовъдите в България – НСГБ
–  По този въпрос още в началото на кризата с коронавируса, в списание АгорПари публикуваха един мой материал озаглавен „Ново начало”,

където бяха разгледани всички проблеми, които сега се изсипаха на главите на животновъдите. От тогава минаха две години и не направихме и крачка към новото, което вече, като идея е прието от фермерите и те мислят само как да го реализират.
У нас две години губим енергия, сили  и нерви, как да разпределим най-справедливо едни пари, които в крайна сметка се оказват жълти стотинки.

Какво да се прави, не е моя работа да казвам, защото си има хора за тази работа, на които им плащат за това. Сега с нетърпение чакаме да се запознаем с предложенията които ще направи министър Гечев за излизане на повърхността.

В тази връзка, какво да се прави, не е необходимо да откриваме студената вода. Просто трябва да се прочете резюмето от проведеното преди няколко дни съвещание на ЕМБ, където макар и заобиколено казано или както ние му казваме по килифарски, да не се обиди никой е казано всичко и трябва просто да почне да се изпълнява.

Всичко, от многото приказки, през двата дни на съвещанието е казано в две изречения

Единодушното мнение на Общото събрание е, че е наложително решенията за сектора да създадат общи рамкови условия, които да гарантират разходна цена на производител, за да се коригират минали грешки и да се предотвратят нови такива в зелената политика;
 – И второто  е за селскостопанския сектор, това трябва да означава, че всички производствени разходи – включително разходите за устойчивост – се покриват, а не се прехвърлят върху производителите.

Предоставям ви прессъобщението от тази сбирка на Европейския млечен борд – ЕМБ. Напомням, че България не е член на борда.

Общото събрание на Европейския млечен борд призовава за ключови реформи в селскостопанската система на ЕС и в настоящите стратегии за околната среда и климата.


 (Брюксел, 18 ноември 2021 г.) Представители на дванадесет европейски държави се събраха тази седмица на Общото събрание на Европейския млечен борд (EMB) в белгийския град Льовен, за да обсъдят съвместно ключови решения за млечния сектор.

Това е така, защото грешките, допуснати в селскостопанския сектор на ЕС с всичките им проблемни последици, стават все по-очевидни. Например, производството на мляко вече намалява във важни страни-производители, тъй като дългогодишният недостиг на разходи изкарва млекопроизводителите масово от производството от години.
На този фон представителите на европейските млекопроизводители потвърждават необходимостта от промяна в стратегията, за да се гарантира бъдеще за сектора, фермерите и надеждното производство на храни за гражданите на ЕС.

Съществуващият натиск върху разходите, който е тежест за производителите поради настоящата либерална стратегия за износ и внос, се усложнява от натиска върху доходите, създаден от настоящите и бъдещи екологични стратегии като Зелената сделка и „Фермата до вилицата“.
Както подчертаха многобройните представители на млекопроизводителите, присъстващи на срещата, са необходими мерки за околната среда и климата за всички сектори на обществото. Но те трябва да бъдат обмислени докрай. В селскостопанския сектор, например, настоящите стратегии трябва да бъдат проектирани по такъв начин, че да са управляеми за млекопроизводителите и наистина ефективни за околната среда и климата.

Единодушното мнение на Общото събрание беше, че е наложително решенията за сектора да създадат общи рамкови условия, които да гарантират разходна цена на производител, за да се коригират минали грешки и да се предотвратят нови грешки в зелената политика.

Присъстващите представители на млекопроизводителите подчертаха необходимостта от инструменти, които могат временно да ограничат производството по време на криза, и от политика, която се фокусира върху солидно финансиране на мерките за устойчивост

За селскостопанския сектор това трябва да означава, че всички производствени разходи – включително разходите за устойчивост – се покриват, а не се прехвърлят върху производителите.

Сиета ван Кеймпема: „Реформата на ОСП, приета тази година, прави доброволното намаляване на обема официален инструмент за времена на криза в Общата организация на пазара на ЕС. Това е първата малка стъпка по дълъг път, който вземащите политически решения все още трябва да извървят заедно с фермерите, за да реформират радикално сегашната селскостопанска система.

Стратегиите на ЕС за устойчивост също трябваше да бъдат адаптирани по пътя. „Искаме политика в областта на климата – също, разбира се, защото ние, фермерите, първи усещаме въздействието на изменението на климата. Но той трябва да бъде достъпен и наистина ефективен за околната среда и климата.”

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук