Копитата на козите / Здраве копита – повече мляко

Ovce & Kozi.com: Козите със здрави копита и  здрав копитен рог/ нокът/ дават повече мляко и нямат проблем с катеренето по наклонените и каменисти пасища.

Балансираното хранене гарантира здравословен растеж на рога на копитото на преживните животни и следователно и за козата.

Общият дефицит на хранителни вещества води до чуплив рог. Излишъкът от протеин води до имунен дефицит и като цяло благоприятства заболяванията. Прекалено голямото количество лесно усвоими въглехидрати (напр. зърно, млада трева или богато на въглехидрати сено) или резки промени в храната могат да доведат до хронични и остри заболявания  на копитата.

 Биотинът (витамин Н) играе важна роля за здравето на копитата.

За разлика от конете, козите са до голяма степен независими от добавянето на биотин, тъй като той се произвежда от микроби в румена на преживните  животни. Обикновено не е необходимо допълнително снабдяване с биотин.

Най-важното за здравето на копитата  е адекватното и балансирано снабдяване с минерали и микроелементи. Ако заболяванията на ноктите се появят, трябва да се провери снабдяването с минерали и микроелементи. Тук са особено важни са сярата, медът, цинкът, йодът, селенът и манганът. Преди значително увеличение  на минералите, първо трябва да се изясни дали има недостиг.  Обикновенно това става  чрез анализ на кръвта в лаборатория. Неконтролираното свръхпредлагане, особено на селен, също може да причини заболяване на копитата. В допълнение към лабораторния анализ  на кръвта, трябва да се направи и оценка на фуражите.

 В допълнение, редовната и професионална грижа за копитата е важна, за да се предотврати навлизането на бактерии и мръсотия в разраненото копито.  Редовният контрол и грижата за ноктите е от съществено значение. При нормално износване, подрязването трябва да се извършва най-добре на всеки 3 до 4 месеца, но най-малко два пъти годишно. Не е лошо, ако има в готовности вана за дезинфекция, когато се наложи.

Млечните кози, които имат по-малко изтриване на ноктите поради отглеждане на слама, трябва да се проверяват и коригират, ако е необходимо, по-често през зимата.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук