Отглеждане на овце – без паразити

Продължаваме със съветите дадени към немските овцевъди, предоставени им от техните служби, които им помагат.

В обора. Както вече писахме, стрижбата при овцете  може да допринесе значително за намаляване на външни паразити, като кърлежи и овчи мухи. В случай на вътрешни паразити е важно предварително да се определи чрез вземане на фекални проби дали има паразити и  ако е така, кои паразити присъстват, за да се разработи след това стратегия за лечение заедно с ветеринарния лекар. Само познаването на действието на паразитите прави възможно целенасочено лечение с подходящ глистов агент. В допълнение към фекалните проби, състоянието на тялото е важен критерий за контрол на паразитите. Допускането на вътрешни паразити, които могат да се разпостраняват при хранене със сено, изсмукват големи количества кръв. Това води до лишаване от хранителни вещества, отслабване и много пъти латентен край..

Есенно и зимно хранене

Особено внимание трябва да се обърне на силажите, особено през есента и зимата. Лошото качество на фуражите може да доведе до метаболитни и храносмилателни разстройства. Особено есенните силажи са по-нестабилни от предишните разфасовки.
През зимата рискът от листериоза се увеличава. Източници на инфекция са предимно неадекватно ферментирал или замърсен от почвата силаж със стойност на рН> 5,6 или гнило сено. Листериозата се проявява или в централна нервна форма с менингит с типични въртеливи  движения и хиперекстензия на шията, под формата на спонтанни аборти, отравяне на кръвта или конюнктивит. По принцип есенните силажи трябва да се хранят през студения сезон и да не се застояват до пролетта. По-високите температури през пролетта означават, че претоплянето е по-бързо.  За дажбата, подходяща за преживни животни, трябва да се гарантира адекватно снабдяване с груб фураж във всички случаи.

Кратко, точно и ясно. По немски.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук