Няма сняг, но все пак е зима

В момента агнилната кампания стартира, но вече имаме и оагнени овце, които се доят. Други ще родят всеки момент. През зимата температурата пада и това обикновено има пряко въздействие върху млечната продуктивност, която намалява до степен, пропорционална на спада на стайната температура. За да се намали сериозността на проблема, ние трябва да предприемем някои действия, най-важното от което е да регулираме дажбата, давана през този период.

За да се разбере по-добре значението на състава на дажбата и количеството храна, давано по време на ниските температури, трябва да се вземе под внимание механизмът за регулиране на температурата на животното.

Енергия = топлина

Основата на функцията на тялото е приемането на енергия, която се дава на тялото под формата на растителни мазнини или масла и въглехидрати и, в по-малка степен, под формата на протеини, чрез храната, която се осигурява ежедневно на животните. Всички тези хранителни вещества при преживните  животни (овце, кози, говеда) се усвояват от микроорганизми, живеещи в храносмилателния тракт на животното и в по-голяма степен в търбуха. По време на храносмилането, микроорганизмите консумират част от енергията в храната, за да функционират. Когато фуража се обработва от микроорганизмите, част от енергията се превръща в топлинна енергия, т.е. топлина, която се използва за “нагряване” на тялото. Освен това, отбелязваме, че когато температурата в обора  е изключително висока през летните месеци, животните спират да се хранят в опит да спрат по-нататъшното производство на топлина в телата си.

Практически съвети за дажбите

Когато сме в периода на кърмене при зимни условия, най-добрия начин да се покрият допълнителните топлинни загуби, дължащи се на студа, е да се увеличи дажбата със 100 грама зърно и 150 г сено от люцерна (детелина) при млечните овце.

В същото време, трябва да следим нивото на консумация на слама и да гарантираме, че всяка вечер осигуряваме подходящото количество слама на нашите животни. Така че, на следващата сутрин, винаги да можем да намерим останало малко количество слама. Животните, които са  понижили температурата си, консумират допълнително слама през нощта, за загряване.  Не е необходимо да се добавят растителни мазнини към дажбите, тъй като цената на смеските се  увеличава значително, докато цената на млякото е неблагоприятна, освен ако температурите не са изключително ниски и горното количество да не може да покрие топлинната.

Друг фактор за спада на млекопроизводството по време на ниските температури  е намаляването на приема на вода от животните. Това се случва при изключително студено време или при много високо ниво на влага и животните не са жадни. За да решим този проблем, обикновено увеличаваме солта в смеската до два пъти, при много ниските температури, така че, да принудим животните да пият повече вода, като същевременно е осигурена по всяко време  прясната вода. В още по-трудни условия можем да загряваме вода по всякакъв начин и да я разреждаме със студена вода, за да осигурим вода на животните с температура  около 15ºС.

Хранене на агнета

Друга причина да има по-малко мляко, са агнетата, които бозаят  от майките си.  Когато студът се покачва, количеството мляко, което избозават агнетата, също се увеличава, което създава впечатление, че нашите животни произвеждат по-малко мляко. В този случай бихме могли дори да използваме специални лампи,  за да съберем и затоплим агнетата.
Точките, които трябва да се вземат предвид, при подпомагането на животните по време на периода на ниска температура, са следните:

– Строителни материали: Логично е да се мисли, че топлоизолираните  помещения, осигуряват по-добра защита на животните, срещу ниски зимни температури.

  • Гъстота  на животните. Трябва да се има предвид, че когато мястото на пребиваване в обора е твърде голямо за отглежданите животни те не успяват да покрият топлинните загуби на помещението.
  • Условия на живот. Най-големият проблем в помещенията е влагата, независимо дали е на пода или в атмосферата. Това се подобрява чрез правилната вентилация на помещението и плътност на животните, която е подходяща да бъде на 1,5 квадратни метра на овца или коза. Знаем също така, че ниската температура, комбинирана с висока влажност в помещението, допълнително увеличава неблагоприятните ефекти от студа.

Овцевъд & Козевъд

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук