Отложете заплождането

Едва ли у нас ще се намери учен или консултант до издигне така смело на призива

„отложета заплождането”.

В реалния свят обаче се случват такива неща. Именно този призив издига нидерландският ветеринарен лекар д-р Евъртс.
По някога поради обилни валежи и заразяването на овцете от копитен гнилец е най-добре някои овцевъди да  отложат момента за заплождане.

 Нарушенията на копитата се наблюдават както при възрастни овце, така и при агнета.

Козовъдите тази есен ще открият  повече куцащи кози от други години.

Това се дължи главно на количеството влага във въздуха и почвата. Бактерията, която причинява гниене на краката – Dichelobacter nodosus, не расте в сухи условия и следователно е причинила малко проблеми през последните горещи лета.
Тази година обстоятелствата са различни. Почвата е по-влажна и тъй като има  много трева, овцете стоят  по-дълго време нагазили в нея.
Следователно копитата  имат по-малък шанс да изсъхнат. Те абсорбират влагата, което ги прави по-меки и в  резултат на това те са по-чувствителни към инфекциозни и незаразни заболявания на ноктите.

Също така, дългата мокра трева, която се набива през краката при ходене, изглежда причинява малки проблемни язви, които по-късно се активират. Това улеснява проникването на бактериите.

Съветът на ветеринаря е ясен:

Ако имате много куци овце-майки, отложете размножителния сезон.

За да не се наложи да отлагате заплождането и да нямате заболяване от копитен гнилец, ваксинирайте животните си с ОВИКОН

Ваксината ОВИКОН – лидер за профилактика и лечение на копитен гнилец,некробактериоза и ГАНГРЕНОЗЕН МАСТИТ по овце и кози

Ваксината ОВИКОН – лидер за профилактика и лечение на копитен гнилец, некробактериоза и ГАНГРЕНОЗЕН МАСТИТ по овце и кози

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук