Овцевъди съветват овцевъдите ….

Публикуваме материали за нидерландското овцевъдство и се чудим  кога тези хора ни настигнаха и задминаха. Някой да е чувал за нидерландското овцевъдство преди години. Определено  НЕ за разлика от говедовъдството им. Засега единственото ни общо нещо с тях е броя на отглежданите овце – при тях са около 800 000 бр овце-майки и при нас са толкова.
Климатът на Нидерландия се различава от нашия, което предопределя в повече или по-малко някои заболявания и порядки при овцете.

Ветеринарният лекар Хайнен също забелязва, че овцете са по-склонни да боледуват от копитен гнилец  поради блатистите почви. Но не може да каже дали тази година ще бъде екстремно.
– „Имахме три сухи лета подред, в които почти не видяхме накуцващи животни. Така че сега това явление е по-забележимо.

Докторът  също така съветва овцевъдите първо да решат проблемите с болните копита в стадото, преди да пуснат  кочовете. За да се поддържат здрави нокти, ветеринарят съветва да се подрязват ноктите по-малко.

– „Отрязвай ноктите по-малко. В противен случай това прави животните твърде уязвими”.

Доктора също  препоръчва незабавно лечение на заразените овце, вероятно с антибиотици. Освен това е полезна вана за краката с цинков сулфат.

Причината за  куцотата Хайнен  вижда поради бактерията Ектима, която причинява възпаления в устата.

 – „Тази бактерия също може да попадне на ръба на ноктите и да причини израстъци по кожата. Овцевъдите не винаги осъзнават, че това е причинено от ектимата”.

Ветеринарният лекар открива тази инфекция главно при едногодишни овце-майки. Тези животни имат по-ниска устойчивост.  Поради това, в стадото може да има много загуба  за кратко време и това със сигурност не е приятно преди размножителния сезон. Може да е за сметка на броя на агнетата. В някои случаи овцевъдите ще трябва да отложат заплождането за по-късно.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук