Селенът и плодовитостта при овцете

Още една закъсняла статия, но ако се прочете ще има полза за всеки.

Дефицитът на селен намалява плодовитостта на овцете-майки и увеличава риска от ранна ембрионална смърт. При кочовете  дефицитът на селен води до по-малко подвижни сперматозоиди.

Дефицитът на селен се среща в много тревни площи в Холандия, а в същото време той има голямо влияние върху плодовитостта при овцете.

Животните с доказан недостиг на селен  имат значително по-малко контракции на матката в сравнение с овцете, хранени със селен преди размножаването. Контракциите на матката играят важна роля в „транспорта” на сперматозоидите до фалопиевите тръби. В допълнение, дефицитът на селен може да доведе до по-ранна смърт на ембриона, което води до повече рецидиви или по-малко агнета.. Ако навреме захраните овцете със селен, състоянието ще се подобри и теглото ще се увеличи.

Резултатът е, че по време на овулацията се отделят повече яйцеклетки.

Дефицитът на селен може да бъде предотвратен с болуси или минерални кофи.
За овцете, които изискват мед, можете да изберете добавка, съдържаща мед.  В случай на клинична липса на селен, можете да попиете или да инжектирате първата добавка. След това продължавате с болуси или минерални кофи

Трябва също да избягвате дефицита на селен в храната на кочовете.

Например, опашката на сперматозоида съдържа селен, при недостиг, намалява подвижността на сперматозоидите и способността за достигане до фалопиевите тръби. Резултатите от работата по заплождането на овцете от  кочове с дефицит на селен са значително по-ниски от кочовете, чийто селенов статус е ОК.

Рейнард Евъртс, ветеринарен лекар

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук