Готови ли сме за агнилната кампания

Някъде вече  са навлезли в агнилната кампания при овцете. От добрите резултати след провеждането ѝ зависят най-вече от фермера – как е управлявал работата по това време във фермата, фуражите, като качество и количество, професионализма на работещите в кашлата.

Никак не е лошо да се припомнят някои правила действащи по време на агненето. Да се консултираме с колеги и експерти. Старата наша поговорка – дай ми пари, не ми давай акъл, вече не работи.

В тази връзка ще ви представим каква е подготовката на нидерландските овцевъди. Да, точно за Нидерландия става дума. Една страна, за която преди години не знаехме, че се отглеждат овце. Знаехме за легендата Кройф, че страната е под морското равнище, задължително ще споменем вятърните мелници и сякаш до тука.
Оказа се, че в момента нидерландците отглеждат близо 900 000 бр овце. От тях 60% се отглеждат професионално, останалите като хоби. През 2018 г са заклани общо 519 000 бр агнета и овце.

Какви указания дават относно кампанията овцевъдните организации на своите членове:

След като овцете имат добра бременност, е необходимо да се подготвите за сезона на агненето. Това почти винаги е най-натовареният период от годината за овцевъдите и със сигурност се разглежда като един от най-важните, защото тук се раждат доходите от следващата година.

Помещенията за овцете и агнетата
В Холандия, по-голямата част от овцете се агнят на закрито. Начинът, по който се прави това, се различава значително от компания до компания и не може да бъде даден твърд съвет.
Все пак имайте предвид следните неща:

  • Уверете се, че има достатъчно направени клетки за скоро оагнените овце. Прокарите за предвижване на животните са удобни за целта.
  •  Преценете при коя ситуацията е възможно стресирането на животните и се гответе да не допуснете това.
  • Уверете се, че има достатъчно фураж и вода, които са лесно достъпни. Един от най-големите проблеми с животните идват  от намаленият прием на храна!
  • Ако овцете-майки са в обора за по-дълъг период от време, се препоръчва стригане. По този начин няма да има топлинен стрес и животните заемат по-малко място при  хранилките.
  • Също така се уверете, че имате добро задоволяване на животните с необходимите минерални добавки.
  •  Ако се хранят гранули, уверете се, че  има достатъчно място, за да могат всички овце да се хранят. по едно и също време

Във всяка ферма също трябва да има и „бойна готовност”
Ръкавици
Вазелин
Дезинфектант за пъпа (йод)
Агнешка сонда плюс бутилка за приложение на коластра при новородени агнета
Изкуствена коластра или замразена такава.
Бустер за слаби агнета
Отоплителна  лампа
Дезинфектант за околната среда, за овцевъда  и овцете
Пропилен гликол и калций за слаби овце-майки

Азотен бустер е хранителна добавка, която е предназначена да се приема преди тренировка или преди някакво физическо натоварване.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук