От вълна – на месо

Ставрополския край в Русия, от край време си е бил най-овцевъдният район на Русия. Много руски породи овце са създадени там. Много чистопородни овце от породите Ставрополска, Кавказка, Северокавказка и др. са внесени и в България и са дали началото на нашето тънкорунно овцевъдство, което за съжаление вече го няма.

Имайки в предвид, че тънкорунното овцевъдство вече е на втора линея, руснаците също бързат да създадат тяхно месодайно овцевъдство, за да задоволят многото заявки за агнешко, шилешко и овче месо.

За това от 2021 г. в Ставрополския регион  са въведени допълнителни мерки за подпомагане на производството на агнешко месо. Така за първи път компенсация ще бъде получена от земеделски организации и селските (фермерски) домакинства, които извършват дейности за производство на овнешко месо, а също така го използват за собствена преработка или  продават на преработвателни организации.

 Субсидията ще се предоставя от бюджета на всички нива, на база произведени килограми и реализирани овче месо /агнета, шилета и овце-майки/.  Освен това от юни 2020 г. в село Ачикулак вече функционира депо за угояване на агнета, предназначено за 14 хиляди глави еднократна партида, което стана част от мащабен проект за създаване на най-голямото производство на овнешко месо в Русия. Структурата на проекта включва отглеждане, хранене на дребни преживни животни до 80 хил. глави годишно..В момента се планира разширяване на депото до 30 хиляди глави за еднократно отглеждане и съответно до 82 хиляди глави годишно.

Друг проект – Damate ще  позволи да се произвежда допълнително овнешко месо годишно в региона и в резултат на това да се разширим износа на продукти от Ставропол. В допълнение, компанията предлага на регионалните фермери да участват в програми за репродукция, базирани на използването на замръзена сперма от високопродуктивни кочове, което също ще допринесе за увеличаване на производството на овнешко месо.

 (Източник: Министерството на земеделието на Ставрополския край).

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук