1 част / Опазването на всички живородени агнета е важно за икономиката на фермата

Основната част от ражданията при овцете протичат лесно и агнетата забозават лесно. Във всяко стадо обаче има трудни раждания и слаби агнета, голяма част от които умират първите часове след раждането. Често наемните овчари за да омаловажат своята отговорност декларират агнетата умрели през първите часове след раждането като мъртвородени. Студовете, които не са рядкост по време на агненето, както и факта, че голяма част от овцете раждат през нощта, допринасят за увеличаване на смъртността.

Опазването на всички живородени агнета обаче има голямо значение за икономиката на фермата, тъй като над 85% от приходите при месодайното овцевъдство и около 50% от приходите в млечното овцевъдство идват от агнетата. Често пъти печалбата или загубата се определят от броя на отбитите или продадени агнета.

Грижата за опазването на агнетата започва далеч преди тяхното раждане

За да се намали смъртността е нужно да се избегне раждането на дребни и с ниска жизненост агнета. Едрината на агнетата се определя до голяма степен от храненето на техните майки, като е от особено значение периодът между 60 и 90 дни и между 120 и 150 дни на бременността. През третият месец на бременността се разраства плацентата (ложето) и това е свързано както с едрината на плода, така и с млечността на овцете след раждането. Дребните агнета имат по-слабо развита космена покривка и по-голяма повърхност на единица маса на тялото, което в съчетание с по- слабата им запасеност с т. нар. кафява мазнина води до трудности в термогенезиса и терморегулацията. Кафявата мазнина е силно кръвоснабдена и може да се използва бързо, като източник на енергия. Освен това дребните агнета имат по-ниско съдържание на имуноглобулини. Всичко това води до голяма смъртност.

Основни мероприятия

Една от мерките за намаляване на смъртните случаи е организирането на непрекъснато дежурство през периода на масовото агнене. Това е особено важно при синхронизиране на заплождането. От друга страна синхронизираното заплождане позволява да се организира дежурство, защото нуждата от него е само за 10 -12 дни. Необходимо е обаче дежурните да са обучени, какво и как трябва да правят.

Тук нямаме възможност да описваме подробно начините на оказване на помощ при трудни раждания, което е съществено за успешното раждане и опазване живота на агнетата. Подробно описание и илюстрация с картини на помощта при различно положение на плода може да се намери в книгата Хранене и отглеждане на овцете (страници 316 – 322, автор Н. Тодоров, издателство Матком, София, 2008 година).

Около 70% от смъртните случаи при агнетата са свързани с отглеждането на животните.

Второто условие за опазване на повече агнета е максималното използване на осиновяването, като метод за спасяване на осиротелите и родените като триплети (тризнаци) агнета. Практиката показва, че използването на околоплодната течност за намазване на агнето за осиновяване е един от най-добрите начини. Той трябва да се предпочита пред стресиращото завързване на майката или използването на други методи. За използване на околоплодната течност тя трябва да се събере, а това предполага оагване в момента на подходяща приемна овца. Синхронизацията на заплождането дава много добри шансове за намиране на такава овца.

Трето, основно условие е опазването на слабите агнета, които обикновено не могат да държат главата си изправен

а и не са в състояние да сучат от майките си или от приемните майки. Тези агнета се нуждаят от специални грижи, за полагането на които няма достатъчно опит у нас. За тяхното спасяване е необходимо хранене със хранопроводна сонда или инжектиране на глюкоза.

Николай Тодоров Аграрен
факултет при Тракийския университет,
Стара Загора

следва продължение…

2 КОМЕНТАРИ

  1. Има си начн за да разберете дали агнето е родено живо или мъртво.

  2. Хубав материал, но… я ми обяснете защо трябва диаметъра на маркуча-сонда за хранене да е 4,5 САНТИМЕТРА, вие май милиметри и сантиметри нещо сте ги каръщисали. Как ще диша това агне ако му се набута такъв огромен предмет в стомаха…

    въобще при преводете това не е единствен случай на възможна грешка в размерите…

    Що се отнася до бозаенето от бебешко шише, трябва да се внимава да не погълне мляко в дихателния отвор, като не се насилва, главата му се държи в нормално положение и се чака само да суче, или пък да се подава по малко млекце на най-слабите със спринцовка странично на устенцата.
    Агънцата, които са отхвърлени от майката – обикновено това е грешка на овчаря, защото така да се каже обърква възприятията и. Не бърникайте излишно агнетата.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук