Световният шампион – Quesos & Besos /сирене и целувки/

За безпогрешния си вкус и уникалния си аромат това сирене спечели първото място на Световните награди за сирене 2021 – „Олимпийските игри на сиренето“, които винаги са били организирани от британците на Гилдията на изящните храни, в 33-то издание. Тази година – след прекъсване, наложено от пандемията – Световните награди за сирене се проведоха в Овиедо, като част от Международния фестивал на сиренето.

Пред  журито съставено от 230 журналисти, експерти и професионалисти  и многобройната публика, се представиха общо 4079 регистрирани сирена
( 7% повече в сравнение с изданието от 2019 г. ), от 45 държави.

Световният шампион на наградите World сирене  стана
Quesos у Besòs.

През 2016 г. едно испанско семейство напуска работата си в голям град и се връщат в родния си град Гуароман, за да отгледат децата си и започват да правят сирене. Произхождайки от семейства на овчари, отглеждането на кози и правенето на сирене идва по естествен път.

Следва и името на фирмата – Quesos & Besos /сирене и целувки/. Въпреки това, като всички пионери, те не искат да правят нищо по лесния начин и затова, за разлика от приготвянето на традиционното сирене за региона, те решават, да използват най-старата форма на ферментация, тъй като разчитат на бактериите за разграждане на лактозата в млякото до млечна киселина.

За производството на сиренето Олавидия използват мляко от собственото си стадо кози Malagueña, които се скитат свободно в местността и пасат множество диви цветя и билки, именно те създават сиренето Олавидия.

Сиренето се произвежда изцяло ръчно от мека паста, приготвена от бавно пастьоризирано козе мляко. Млечно-коагулационното сирене с квадратна форма е отлежало с форми, които включват въглен. Има бяла плесенна коричка, под която има пепелено покритие, визуално е много поразително, не само заради коричката си, но и поради линията от ядлива пепел, която преминава през центъра на сиренето.
То отлежава от петнадесет до двадесет дни.
Това е сирене е  с интензивен вкус, където преобладават млечни аромати с някои нотки на ядки. Можете да закупите това сирене в пакети от 250 – 300 gr., като цената на пакетче от 300 гр е 15 евро.

Технология:
Използва се най-старата форма на ферментация; Произвежда се от млечнокиселите бактерии, присъстващи в млякото. Тези видове бактерии действат върху лактозата (млечната захар) и я разграждат до млечна киселина. При тези сирена дренирането (загубата на част от суроватката, съдържаща се в млякото) настъпва спонтанно.

  • Бавно пастьоризирано козе мляко
  • Вид коагулация: – млечна отлежала с плесени и въглен
  • Зреене: 15 до 20 дни
  • Формат: между 250-300 грама
  • След отваряне се консумира за 3-4 дни, тъй като не съдържа никакви добавки или консерванти .

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук