Копитен гнилец -„разстреляйте го” с Овикон

Копитен гнилец – кой си ти?

 Д-р Стойчев ни представя най-доброто за борбата с копитния  гнилец – препарата Овикон.

 Д-р Стойчев – Още от времето на откритието на възбудителя на копитния гнилец при овцете, /Bacteroidesnodosus/ от Beveridge през 1938 год, само след три години – 1941 г., са направени многобройни изследвания, да се намерят средства за специфична профилактика на това заболяване.

Традиционният възглед: един възбудител – едно заболяване, не е приложим при инфекциозните заболявания на крайниците, тъй като не се взема под внимание значението на съпътстващата патогенна и сапрофитна микрофлора в етиологията и патогенезата на тези заболявания.

Беше установено също така че, в етиологията на копитния гнилец, освен възбудителят Бактероидеснодозус, определена роля играе и гнойно – раневата микрофлора: клостридии, коринобактерии, стафилококи, които значително усилват вирулентноста на възбодителя на копитния гнилец.

Това наложи, колективите работещи по създаването на специфична профилактика на копитния гнилец, да включат и гнойно – раневата микрофлора: фузобактери-умнекрофорум, стафолококусауреус, актиномицеспиогенес, клостридиумперфингенс тип А.

ХАРАКТЕРИСТИКА, СЪСТАВ, ДОЗИРОВКА

Основавайки се на тези етиологични данни при копитният гнилец и отчитайки чуждестраният опит в Русия започва разработването и внедряването на асоциирана инактивирана ваксина против копатниягнилец–„ ОВИКОН“  в Ставрополската биофабрика през 1997 година.

В състава на ваксината участва смес на инактивирани култури на:
бактероидиснодозус,фузобактериумнекрофорум,стафилококусауреус,актиномицес ваксината се явява пиогенес и клостридиумперфингенс тип А,адсорбирани от гел на алуминиев хидроокис.

Ваксината се прилага двукратно в продължение на 25–30 дни,в  доза 5мл.,подкожно в областта на шията.
Имунитета настъпва 15–20 дни след втората ваксинация и се запазва до шест месеца.
Ваксинацията е необходимо да започне 1–1,5 месеца до предполагаемото появяване на заболяването,в зависимост от епизоотическата обстановка,а при необходимост се извършва еднократна реваксинация в доза 5 мл.през всеки 6 месеца.

ВЪПРОСИ НА ФЕРМЕРИ ПО ВРЕМЕ НА ПРЕЗЕНТИРАНЕТО НА ВАКСИНАТА:
1.    Бременни овце ваксинират ли се:
да но до един месец преди оагването.

2.    Ваксинират ли се агнета:
по инструкция след 6-я месец. Но практиката показва, че болни агнета могат да се ваксинират с 3 мл.двукратно през 25-30 дни и ефектът и положителен.

3.    За да има ефект от ваксинацията, задължително трябва да се спазват комплексните мероприятия, които сме дали в упътването!

Д-р  Стойчев


Инактивна асоциирана ваксина против инфекциозни заболявания на крайниците при овце и кози (копитен гнилец и некробактериоза)

1 флакон – 100 мл
20 дози – 30 лева
ЗАБЕЛЕЖКА: Цената е без ДДС


За контакти : Минтех Ко ЕООД,
тел. 0888 53 47 09, 0888 928 102

13 КОМЕНТАРИ

  1. Аз го ползвам и съм ама Много, ама много доволен. Единствения проблем е че е все по заявка и есента не искаха да ми го доставят защото само аз съм го ползвал. Ще съм благодарен ако ми се предостави тел за поръчка.

  2. В Б-я появата на КОПИТЕН гнилец се появява с вноса на породата миринос.
    Ваксината я ползвам от 4г и до настоящия момент никога не съм имал животно да е заболяло от гнилец. Слагам я през 6м и съм много доволен.

    • Колега,благодаря,че ми каза и на мен! Преди 2 седмици сложих втората ваксина и вече нито една на куца!!! Надявам се до 6-я месец да е така!!!

    • Mustafa Uzun щом са ваксинирани няма да има проблеми. Само не пропускай на 6м да е слагаш.

  3. Rumen Asenov от 4г я ползвам и не знам какво е КОПИТЕН гнилец, но и в кошарата поддържам чистота ежедневно по 2 пъти.

  4. Аз съм първа година овчар;и при мен е абсолютно чисто;от 200по една две постоянно ми прокуцват излекувам една та друга почва;та ще я опитам ваксината;благодаря за инфото!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук