Бременните овце също трябва да се хранят добре

За всички периоди през бременността  на овцата, правилното хранене е изключително важно. Обикновено обаче, ни се иска да направим малко икономия от фуражи, и то на чужд гръб /на овцата разбира се/.

Много овцевъди смятат, че средата на бременността е най-подходяща да се намали дажбата.  Управлението на храненето на овцете винаги поставя акцент върху периодите преди и в края на бременността, обаче малко внимание се отделя на средата на бременността – втория и третия месец на бременността.

Проверете в учебниците, там почти никога не пише за този период как трябва да се хранят и гледат овцете. През тези „средни” месеци да ги наречем, плодът претърпява  много малък растеж, растежът на плацентата обаче продължава и е завършен до края на третия месец на бременността.
Храненето в средата на бременността трябва да бъде достатъчно, за да се оптимизира растежа на плацентата. Плацентата осигурява всички хранителни вещества за неродените агнета в късна бременност. Лошото плацентно развитие, ще доведе до ниско тегло при раждане на агнета и трудно оцеляване,  независимо от храненето в края на бременността.

Храненето в средата на бременността трябва да се стреми да поддържа  овцата в много добро състояние, доколкото е възможно.  Влошаването на  състояние на тялото в средата на бременността, ще намали само наличните телесни резерви за производство на мляко в ранна лактация.
Защо  трябва да наказвате темповете на растеж на агнетата чрез недохранване в средата на бременността?

Изследователската работа  показва важността на запазването на микроелементите по време на бременност. Проучванията показват, че недостатъчният кобалт в първата половина на бременността води до агнета, които са по-бавни и по-податливи на заболявания. Всички тези симптоми се проявяват независимо от храненето в края на бременността. Много добре ще е, ако в този период  се осигури на овцете достъпен източник на минерали, микроелементи и витамини за овце,  особено в средата на бременността преди въвеждането на други допълнителни фуражи.

Времето за въвеждане на допълнителните фуражи в края на бременността се диктува от качеството на фуража и плодовитостта. Колкото е по-голям очакваният процент на агнета и/или по-лошото качество на наличните фуражи, трябва да се въведат по-рано  допълнителни фуражи. Така че, остава да си осигурите за периода на бременността най-добрите витаминно-минерални добавки. Във всяка една фирма за производство на фуражи могат да ви се предложат такива добавки в различни варианти.

27 КОМЕНТАРИ

 1. Е не, требва да гладуват. Не знам как може да се качват подобни безмислици!

 2. Vladimir Krassimirov Elezov с удоволствие ще публикуваме вашите виждания по тази тема, адреса ни е : ovcekozi.bg@gmail.com, защото е много лесно да се критикува, затова с интерес очакваме вашият материал, който ще публикуваме без редакторска намеса и цензура . Поздрави

 3. Овцевъд и козевъд Не се заяждам, за разлика от Вас, но си погледнете заглавието, оставаше и да не трябва.

 4. Аз също ще чакам с интерес материала на Vladimir Krassimirov Elezov. Сигурен съм че ще изложи точно и обосновано гледните си точки. Аз попринцип го подкрепям и съм на неговото мнение. За Petar Dimitrov съм чувал добри отзиви и ще чакам с интерес и неговото мнение.

 5. Mattia Demeratti Овцевъд и козевъд сега е интересно да се чуе вашето мнение, защото освен коментари, в повечето случай критични, вие не сте изказали вашата обосновка, анализ или професионално мнение – затова ДАВАЙТЕ ЩЕ ВИ ПУБЛИКУВАМЕ, а посочените специалисти, ако решат да ни изпратят своето мнение, разбира се, че за нас ще е удоволствие да им пуснем материалите, но то е тяхно решение …. ние очакваме вашето

 6. Овцевъд и козевъд в момента подготвям 5 коча за курбана на Църквата по случай днешния празник в с.Логодаш общ.Благоевград.

 7. Аз не публикувам в случайни издания, които съветват да храним бременните овце. А и не давам акъл безплатно.

 8. Все пак това е хубаво начинание с тези групи защото малко или много ни помагат.

 9. Не бе, ясно, ама да не можеш мнение да изкажеш. При това тук членува и Simeon Georgiev , който е имал участие по темата в БРАЗДИ!

 10. Vladimir Krassimirov Elezov ,мисля,че и Kiril Stoyanov също може да даде мнение защото им не малко екоферми!

 11. Отклонихме се от темата много с безмислени спорове и заяждания, а въпроса е такъв че не позволява да се игнорира са лека ръка. Но нека изчакаме участието на Mattia Demeratti в специализираното предаване на БНТ следващия месец. Ще бъде интересно, но да не разкривам подробности чеi St колегите от Бразди ще ми се сърдят.

 12. “Много овцевъди смятат, че средата на бременността е най-подходяща да се намали дажбата.” – е това вече ме уби, честно. Simeon Georgiev , прочети го и си хвърли дипломата от Ст. Загора в калта.

 13. Vladimir Krassimirov Elezov различните мнение по този казус прилича на оценките относно въздействието на кафето. Едни казват че помага, други специалисти казват че пречи. Казуса с дажбите е толкова всеобхватен че различните мнения никнат като гъби. Например не съм чул мнението на Mattia Demeratti. Би ми било интересно намалява ли им дажбите на неговите овци или не и ако да защо? По коя методика се ръководи? Въпроси много отговори малко

 14. Подкрепям Vladimir Krassimirov Elezov защото знам че има капацитет в тази насока и дочувам приказки че ще бъде следващия министър на земеделието Mattia Demeratti също беше там на разговора от най високо ниво

 15. Vladimir Krassimirov Elezov ядеше като всички бременни жени, ама жена ми не е овца

 16. Mattia Demeratti ще чакам обосновка в предаването по БНТ. Другия месец. Мисля че не е лошо да се направи предложение в предаването да се включват и хора по телефона. Предложи го това на Петър Карагьозов като правите последните снимки за предаването. Да се чуят и другите мнения и да се направят изводите

 17. Elezov Vili Stoychev Не съм сравнил съпругата Ви с овца, но си задайте въпроса, след като и хората и овцете са бозайници, не ограничаваме ли естественото развитие на плода, лишавайки майката от достатъчно храна?!

 18. Mattia Demeratti изпуснал съм но бях в чужбина за обмяна на опит което разбира се не е извиние.

 19. сега е интересно да се чуе вашето мнение, защото освен коментари, в повечето случай критични, вие не сте изказали вашата обосновка, анализ или професионално мнение – затова ДАВАЙТЕ ЩЕ ВИ ПУБЛИКУВАМЕ, а посочените специалисти, ако решат да ни изпратят своето мнение, разбира се, че за нас ще е удоволствие да им пуснем материалите, но то е тяхно решение …. ние очакваме вашето

 20. Vladimir Krassimirov Elezov мисля че няма място за сърдене, хората чистосърдечно искат да представиш твоето становище което аз знам и подкрепям но искам повече колеги да се запознаят с него и да се получи една хубава дискусия която е полезна на всички колеги

 21. Уважаеми колеги нека се съобразяваме как говорим на Vladimir Krassimirov Elezov защото един ден той ще раздава картите когато стъпи на червения килим Mattia Demeratti мисля че си съгласен с мен?

 22. Човека Елезов вероятно има предвид, че статията е твърде обща и фундаментално теоритична. хахаха Никакъв съвет с какво кога и колко да се хранят животните.

  Но като гледам нивото на “специалистите” в теорията на животновъдството, част от които едва ли са гледали някога животни, с извинение, и като гледам масово шипещото се безумие, че овца, гледана на ясла и обор целогодишно е по-гледана от тази на оборно-пасищен режим и ми иде да пукна от яд какви простотии се популяризират.

  Та много моля, като спорите и пишете от разните там лагери, лобита и лагерченца, пишете по същество за да има и дискусия по същество.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук