Броеницата на овцевъда: Транспортираме трупове /агнешки/

Първия материал поместен в рубриката Броеницата на фермера бе-

Броеницата на овцевъда: Керванът на агнетата.

От написаното се вижда, че съвсем скоро пазара на агнетата у нас може да се обърне на 360 градуса.
На  26 октомври 2021 г., бе представен докладът пред Комисията по земеделие на ЕП и същия бе гласуван  с 36 гласа „за“, 5 „против“ и 7 „въздържал се“ в полза забраната за транспортирането на живи животни. Интересно е, ако е имало наши представители за какво са гласували тези хора. Те нито имат животни, нито пък и са се консултирали с животновъдите как е най добре за тях – да има ли транспорт или да няма..

Най-засегнати от тези решения ще бъдат румънците. Ето защо и техният защитник – депутатът и зам.-председател на Комисията по земеделие – Даниел Буда много внимателно зададе въпроси на привържениците за забрана на транспортирането.

Въпрос: Даниел Буда – Трябва да бъдем категорични в реалностите и на място и да измислим решения, които да поставим на масата, за да бъдат доволни всички страни, да повишим стандартите за хуманно отношение към животните и, разбира се, да подкрепим фермерите.

По-конкретно, г-н Джед Гудфелоу, вие казахте, че животните не могат да се транспортират при благополучни условия. Какво да правим обаче с фермерите, ако имаме фермери, които изнасят в страни, които не приемат животински трупове?
Каква алтернатива да сложим на масата?
Какво е мнението ви за транспорта на разплодни животни? Тези, които имат минимални познания по генетика, не е нужно да си голям специалист, за да знаят, че животните за разплод не могат да се транспортират само в епруветка, под формата на генетичен материал. Как приключваме с транспорта на разплодни животни?
Нашият колега Фланаган се чудеше защо трябва да сме доставчици на храна за други части на земното кълбо, защо не можем да произвеждаме само за да задоволим вътрешните нужди.
Сигурен съм, в крайна сметка можем да имаме такъв подход в дебатите, но се чудя дали можем да си позволим да ограничим дейността си, а в други части на земното кълбо ще има глад и хората ще умират заради това. Гладът винаги е водил до война. В крайна сметка трябва да стигнем до приемливо решение.

Отговор: Джед Гудфелоу, д-р професор в Университета Макуори, лектор, Австралия: „От австралийска гледна точка е много важно на всички пазари, където изпращаме живи животни, да превозваме и трупове. Вместо  живи животни  за пазара,  трябва да може да се натоварят и кланични трупове и по отношение на разплодните  животни, те са по-ценни и в по-добро състояние затова може да се превозват и живи. Но сме изправени пред фактът, че не можем да следим как се третират тези животни по време на транспорта.

ASEL е системата от стандарти, която гарантира хуманното отношение към животните. Всеки нисък процент на плътност означава, че превозвачите губят печалба. 10% намаляване на плътността би довело от 25% до 100% намаление на печалбите на превозвачите, в зависимост от продължителността на транспорта.

Как плавателните съдове са проектирани да намалят напрежението върху температурата на кораба – От 1 юни до 14 септември транспортът до райони за арабските страни е забранен. Определена държава обаче не може да контролира как ще изглежда този кораб в чужди юрисдикции. Реалността е, че износът на живи животни за трети страни не може да се извърши с хуманизъм. Австралийският опит показва, че това не е възможно. Единственият начин е да транспортирате месото в кланични трупове.”

в “Броеницата на овцевъда”  следва: още въпроси от Даниел Буда.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук