Броеницата на овцевъда: Успешна есен за овцете и козите

Сякаш малко закъсняхме с този материал, защото зимата вече чука на вратата и първите снегове високо в планината са факт, но все още има есенни дни и може да се ползват някои от препоръките. Те са направени от експертите, които учат австрийските овцевъди как да отглеждат овцете.
Защото освен практиката и работата на терен не е лошо да се знае малко повече за  проблемите при отглеждането на овце  и как да ги решим най-правилно.

Спазвайте основните правила на есенното отглеждане
След  лятото, овцете и козите се връщат в домашните райони. Пасищата около кошарите трябва да бъдат предпочитани, тъй като са  по-малко паразитни, ако са били използвани за косене или ако едър рогат добитък и коне са ги пасели предварително, поради добре познатата им филтърна функция.
По отношение на хигиената на пасищата, тези варианти са за предпочитане пред райони, които са постоянно населени с овце и кози. Размерът на пасището определя броят на животните и продължителността на престой на тези животни на пасището.
По-възрастните животни, се оценяват като по-малко податливи или увредени от паразити, отколкото агнетата, които са нови, или агнетата на няколко седмици, които все още не са развили никакъв имунитет.
Всяко необходимо лечение (въз основа на фекални проби) не трябва да се отлага до късна есен.

Броеницата на овцевъда: Какво се случи през тази година

Броеницата на овцевъда: Какво се случи през тази година.

Паразити: Извършете целеви лечения
Овцете-майки могат да бъдат третирани ефективно и по особено целенасочен начин по време на най-висока метаболитна активност. Съответното състояние на тялото и цветът на лигавицата на клепачите дават информация за възможен стрес. С фекални проби от произволно подбрани отделни животни в съответните възрастови групи “агнета”, “млади овце” и “овце-майки”, специфичните натоварвания се третират целенасочено.

Опитът показва, че козите изискват два пъти по-голяма доза против червеи в сравнение с овцете (според телесното тегло). Чревните червеи, белодробните червеи и чернодробните метили (малки и големи) трябва да се лекуват със специфични препарати, като се използват средствата, препоръчани от лекуващия ветеринарен лекар и трябва да се попълни съответната документация.

 Повече  агнета – определено на пасището тревата по това време е по-малко. Доказано е, че допълнителното подхранване със зърно,  подобрява коефициентът на близнене. Резултатите при агненето са статистически до 0,22 агнета по-голям брой.

Отделете агнетата от стадото за по-нататъшно угояване
Агнетата трябва да бъдат отделени от стадото във възможно най-ранен момент и настанени, както и разделени по пол, доколкото е възможно. Препоръчваме кастрация, това гарантира по-ефективно наддаване на тегло. Бавната смяна на тревата със сено и началото на концентрирана храна, се оказва успешно. Нивото на протеин трябва да бъде съобразено с основния фураж,

прекомерно високите нива на протеин натоварват животинския организъм.

Броеницата на овцевъда: Цена на млякото – от 1 до 1.2 евро / кг

Броеницата на овцевъда: Цена на млякото – от 1 до 1.2 евро / кг

Целенасочена грижа за бременните  животни
Овцете-майки в напреднала  бременност и кърмещи майки, са чувствителни към резки промени във фуража. Есенната трева, която вече е бил силно изпасена, редуваща се с прекомерно интензивна фуражна добавка (силаж, концентриран фураж) по време на застой, в комбинация със стрес и липса на движение, може да доведе до остри метаболитни дисбаланси.
Разделянето на групи и целенасочените грижи винаги са предизвикателство, дори и за опитни собственици на домашни животни.

Силните  студове и внезапните спадове на температурата с валежи, абсолютно трябва да се избягват за овцете и козите, навременното настаняване в оборите е от съществено значение.

Броеницата на овцевъда: Керванът на агнетата

Броеницата на овцевъда: Керванът на агнетата

Спазвайте мерките за поддръжка
Разделянето на определени групи, лечението и мерките за подбор, винаги трябва да бъдат целенасочени. Класиката сред мерките за подстригване е есенното стригане на овцете. Това трябва да се направи своевременно, за да могат овцете и агнетата да имат подходяща защита от атмосферните условия чрез вълната, която вече е пораснала отново.  В допълнение към подстригването на овцете, подрязването на копита и третирането им са задължителни мерки за грижа. При възпалителни изменения на копита се препоръчва баня с разтвор на меден сулфат.

Изброените мерки за грижа за животните и ефективните мерки за хранене, водят до желания икономически успех.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук