Броеницата на овцевъда: Керванът на агнетата

През последните дни най-важно за овцевъдите беше колко и кога ще получат субсидиите и помощите. Това вече е ясно и остава да се обявят сумите за селекция и всичко сякаш ще се успокой. Още повече, че първите агнета вече блеят в кошарите.

Никой не знае и каква ще бъде цената на млякото, за да си прави сметката, какво ще прави. Мисли се, че цената на агнетата ще бъде по-висока от миналата година, но това може да не се случи, ако не тръгнат агнешките кервани за арабските страни.
Не нашите агнета.
В момента агнетата задоволяват нашите нужди и цената, ако не е от най-добрата, не е лоша.
Приказките на някой дето искат пазари, дори и да има, няма какво да изнесем.

Днес ще отворим първото зърно от броеницата на овцевъда – транспортирането на агнетата. Но ниво ЕК и ЕП се разисква въпросът за спиране транспортирането на животни. Няма кораби, няма камиони, няма кервани, няма пътуващи живи агнета.

Във вторник, 26 октомври 2021 г., комисията по защита на животните по време разглеждане на въпроса за транспорта на животните, Европейският парламент представи доклада пред Комисията по земеделие на ЕП и същия бе гласуван  с 36 гласа „за“, 5 „против“ и 7 „въздържал се“.
Текстът също трябва да бъде приет от пленарната сесия на Парламента до края на тази година.

Тази мярка ще засегне най-много румънските овцевъди, защото те не само, че имат бол агнета, и са си и оправили и пазарите и продължават да сключват договори за нови износи.
През годините 2019 и 2020 г., както и между 01.01 – 31.03.2021 г., Румъния е изнесла общо 3 848 929 овце и агнета, в 14 трети страни: Босна и Херцеговина, Сърбия, Албания, Иран, Кувейт, Израел, Йордания, Либия, Ливан, Саудитска Арабия, Грузия, Оман, Обединени арабски емирства, Катар.

Забраната за износ на живи овце удря силно румънските животновъди, за които този износ е пълна кислородна хапка. Всеизвестен факт е, че арабските страни предпочитат да купуват живи животни. Румънците много добре знаят, че най-добре е да се колят агнетата у тях си и след това да ги изнасят под различни форми. Така ще има и принадена стойност. Но копувачите искат живи агнета, защото искат да спазват техните ритуали при клането.
Тук възниква въпросът дали някой не завидя на румънците и иска да спре пътя на керваните с агнета към арабските страни,  за да се облагодетелстват други. В бизнеса всичко е възможно, така че времето ще покаже.

Румънците – и овцевъди и управляващи са на „педали” и всячески се мъчат тази позиция за спиране на транспортирането на живи животни да отпадне от доклада. Министър Орос направи следното изявление:
– „Мисля, че там, където е възможно и има търсене, е по-изгодно да се изнасят кланични трупове и преработено месо. Създават се работни места и се коригира търговският баланс. Ето защо, смятам, че стриктната проверка на спазването на условията за хуманно отношение към животните от превозвача, чрез компетентните органи е решението, а не забраната за износ на живи животни, която би засегнала сериозно румънските фермери. Напълно отхвърлям подобна идея, която беше инициирана в Европейския парламент и сега търси поддръжници. Базирам се на балансиран подход на комисията!“.

Някой ще каже – ами какво ни пука на нас.
Ами много ни пука. Ако румънските агнета не заминат с керваните, ще се появят на нашите пазари – и живи и заклани, така както ставаше през миналите години. Освен това, при всички случаи ще бъдат на по-ниски цени.
И последно – ако някой смята, че както тази година, магазините бяха толерантни и не внесоха агнета от вън, сега те предварително ще си напълнят рафтовете с липсващата стока – разбирай агнешко.

Продължаваме да следим дебата по забраната за транспортиране на живи животни, който умело се крие под „чадъра” на хуманното отглеждане не животните.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук